МЗХ ще следи цените на вносните храни

Министерството на земеделието ще подложи на мониторинг цените на вносните храни в търговските вериги два пъти месечно.

Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Румен Порожанов. 

Мярката се налага да бъде предприета, след като проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани в България и в Западна Европа, показа разминаване не само в съставките, но и в цените им, при това в полза на по-развитите и платежоспособни пазари. 

Проверени бяха безалкохолни напитки, шоколадови изделия, сирена, колбаси и детски храни в супермаркети в Германия и Австрия и сравниха състава и цените на продуктите, продавани в България. Оказа се, че при 16 от над 30 артикула цените в България са значително по-високи. 

"Не може една цена да е в пъти по-голяма. Всичко над 20% е притеснително", коментира в интервю по БНТ земеделският министър Румен Порожанов.  Той допълни, че цените ще се сравняват два пъти месечно. 

В отговор на въпрос за значително по-слабата покупателна способност в България той уточни, че не може да се очаква цените в страната да са по-ниски, отколкото в останалите европейски държави, но подчерта и че разлика от 90% също не е редно да има. 

Порожанов определи като нелоялна търговска практика подхода на европейските производители да продават стоки с различни съставки на различните пазари. 

16 от 30-те тествани продукта се продават у нас на доста по-високи цени. Най-сериозен е случаят с два вида детски пюрета, които у нас се продават приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието 

Порожанов ще се срещне с Федерацията на потребителите, Комисията за защита на потребителите и представители на търговските вериги. Въпросът ще бъде отнесем и в Брюксел след като и в други източноевропейски държави беше установено същото разминаване. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини