Природозащитници: Палежи унищожават Калиакра, а държавата нехае

Палежи и разораване застрашават уникалните степи в района на Калиакра през последните седмици. В същото време, няма никаква реакция за случващото се от министъра на околната среда и водите, нито на министъра на земеделието, се казва в позиция на коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България", изпратена до медиите.

Природозащитниците изпратиха и видеоклип на пожара, заснет от въздуха:

Калиакра е защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000 заради редките птици и изключително ценната степна растителност, която се среща почти единствено там.

През януари 2016 г. България беше осъдена от Съда на ЕС по иск на Европейската комисия, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра и заради недостатъчна защита на територията, тъй като са допуснати проекти, увреждащи природата.

И сега - през втората половина на август и първата половина на септември - над 1000 декара степи на Калиакра бяха опожарени и разорани, отбелязват природозащитниците.

Те питат МОСВ и МЗХ дали са одобрили инвестиционни проекти за тези територии, ако да, какви са и дали ще спрат изпълнението им и ще предприемат възстановяване на унищожените местообитания. Прокуратурата ще започне ли разследване и наказателно преследване, питат още те.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ин
    инджекювлия
    0 0
    21:24, 18 сеп 2016
    Държавата отдавна е като движещ се автобус без шофьор но за сметка на това с много инструктори
  • 2
    Zz
    zzdravkozarkov7
    0 0
    23:02, 18 сеп 2016
    Благодаря ви за това става въпрос

Случаен виц

Последни новини