Как са изглеждали плодовете и зеленчуците преди да ги култивираме

  Следващия път, когато решите да се насладите на парче диня или варена царевица, имайте предвид следното: повечето плодове и зеленчуци не винаги са изглеждали така, както изглеждат днес.

  Генно модифицираните храни предизвикват спорове в наши дни, но хората са променяли генетиката на видовете в продължение на хилядолетия.

  Докато генното инженерство включва заимстване на гени от други организми – например бактерии, за да се сдобият растенията с нужните характеристики, сред които устойчивост на вредители, селективното размножаване е значително по-бавен процес, при които фермерите селектират и отглеждат посеви с желаните характеристики с течение на времето.

  От банани до патладжани, някои растения са изглеждали по съвършенно различен начин, преди хората да започнат да ги отглеждат за храна.

  Картина на Джовани Станчи от 17-ти век изобразява диня, много по-различна от съвременния плод с 6 ясно обособени части.

  С течение на времето, хората култивирали дини със значително по-червена, плътна и сочна вътрешност. Някои смятат, че е възможно плодът от картината на Станчи да не е узрял, ясно забележимите семена обаче, подсказват обратното.

  Първите банани са култивирани преди поне 7 000 години в териториите на днешна Папуа Нова Гвинея. Те са виреели и в Югоизточна Азия. Съвременните банани произлизат от два диви вида Musa acuminata и  Musa balbisiana, отличаващи се с големи, твърди семена, подобни на тези от снимката.

  Вкусните съвременни банани произлизат от хибрид. В сравнение с предшествениците си, сега плодовете имат много по-малки семена, по-вкусни са и съдържат повече хранителни вещества.

  В хода на историята, патладжаните са се отличавали с богато разнообразие от форми и цветове – бели, лилави и жълти. Най-ранните патладжани са култивирани в Китай. Най-старите версии са имали бодли на мястото, на което стъблото на растението се свързва с цвета.

  Вследствие на селекцията обаче зеленчукът се отървал от шиповете и придобил познатата продълговата форма в лилав цвят, която откриваме в повечето магазини.

  Най-ранните моркови са се отглеждали в Персия и Мала Азия през 10-ти век. Първоначално те били лилави или бели с тънък, разклонен корен. По-късно зеленчукът изгубил лилавия си пигмент и станал жълт.

  Фермерите опитомили двугодишното растение с тънки бели корени и силен аромат до днешния му познат вид.

  Може би най-красноречивият пример за селективно размножаване е северноамериканската сладка царевица, култивирана от неядивното растение теосинте. Царевицата е култивирана за пръв път 7 000 години пр.н.е, вкусът и наподобявал изсушен суров картоф.

  Днес царевицата е 1 000 пъти по-голяма и се отглежда и бели много по-лесно. Тя съдържа 6.6% захари, в сравнение с 1.9% в дивата царевица. Тези промени датират от 15-ти век, когато европейските заселници започнали да отглеждат растението.

  Прасковите са били, малки черешоподобни плодове. Култивирани са за пръв път около 4 000 години пр.н.е от древните китайци, вкусът им е бил по-скоро солен, подобен на леща. След селекция, продължила хиляди години, сега прасковите са 64 пъти по-големи, 27% по-сочни и 4% по-сладки.

  Следващия път когато някои ви каже, че не бива да се ядат генно-модифицирани храни, отговорете им, че те отдавна са на пазара.

  Източник: businessinsider.com

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ха
   хаха
   2 0
   18:45, 9 юни 2017
   Това е нелепо. Селекцията е изкуствен подбор. За домашните животни и селскостопанските култури селекцията е траела с векове, или с хилядолетия и винаги с приспособяване на съотвения вид или култура към конкретни условия - климат, почви, вредители. Всичко казано дотук абсолютно при ГМО е точно обратното.
  • 2
   Iv
   iva
   3 0
   07:15, 11 юни 2017
   Точно така, това е тъпа рекламна статия за невежи американци. Ние сме училини разлипаваме естествена селекция от насилствено и неадекватно вкареане на чужди гени.
  • 3
   Pe
   petia. san
   0 0
   20:48, 24 фев 2019
   крайно неграмотна статия, разликата между генетично модифициране и селекциониране е генерална. моля, осведомете се правилно

  Хороскоп за 31.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
  31 мар 2020
  Последни новини