Всички сгради трябва да са нулевовъглеродни до 2050 г.

Глобалната строителна индустрия трябва да се подготви за разтърсваща промяна към нисковъглеродно съществуване, ако светът иска да изпълни глобалните цели за опазване на климата и да задържи поддържа температурите на безопасни нива. Това разкрива ново проучване на Световния съвет за зелено строителство (WGBC).

Всяка сграда на планетата трябва да бъде „нетно нулево-въглеродна“ до 2050 г. Това е ключов факто за ограничаване на затоплянето до по-малко от два градуса Целзий. Понастоящем по-малко от един процент от всички здания са нетно нулево-въглеродни. Това понятие описва високоефективните сгради, които сами генерират или си доставят от възобновяеми източници енергията, от която се нуждаят, за да функционират.

Превръщането на всички сгради по света в нулево-въглеродни такива ще изисква „монументални“ усилия от страна на бизнеса, правителствата и НПО, посочи Тери Уилс, главен изпълнителен директор на WGBC. Ако днес нулево-въглеродните сгради са хиляди, те трябва да станат милиарди, добави тя. „Бизнесът, правителствата и неправителствените организации са ключът към тази трансформация – но те трябва да се ангажират с агресивни действия. Възможно е да се създаде свят, в който всяка сграда произвежда нулеви въглеродни емисии, но трябва да започнем днес“.

Световният строителен сектор е значителен източник на замърсяване с парникови газове. Строителството отговаря за около 30% от световното потребление на енергия, 30% от глобалните вредни емисии и средно половината от CO2 емисиите в големите градове.

Преходът към нетни нулево-въглеродни сгради ще трябва да се осъществи в период на силен растеж на сектора. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика, глобалният сграден фонд се очаква да се удвои – от 223 милиарда квадратни метра днес до 415 милиарда квадратни метра през 2050 година.

Да се гарантира, че всични нови и всички вече съществуващи сгради ще станат нулево-въглеродни ще изисква значителни, добре координирани усилия. Темпото на обновяване ще трябва да се подобри „драматично“ – сегашната скорост на обновяване е по-малко от един процент годишно, а WGBC смята, че за да се постигне целта за нулеви въглеродни емисии в сектора до 2050 г., обновяването трябва да се случва с три процента годишно, започвйки от 2017 г.

Според прогнозите, всички нови сгради трябва да са нулево-въглеродни до 2030 г. Всички нови и реновирани сгради трябва да имат нулев нетен отпечатък до 2050 г. За да се постигне това, според доклада на WGBC, предприятията, които инвестират в нови сгради, строят или наемат имоти, трябва да се насочат изцяло и само към новото поколение сгради с нулеви емисии. Правителствата трябва да подкрепят новите стандарти за нулеви емисии на въглероден двуокис за всички нови и съществуващи здания. Неправителствените организации пък трябва да разработят нови програми за сертифициране на сгради с нулеви въглеродни емисии, които строителните фирми да могат да прилагат.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини