Канада няма да успее в мисия „намаляване на въглеродните емисии до 2030 г.“

Канада няма да успее да постигне целта си за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г., освен ако бързо не увеличи усилията си, заключава одит, публикуван от комисаря по околната среда, предаде АФП.

Отава си е поставила за цел до 2030 г. да намали общите въглеродни емисии с 40 до 45% под нивата от 2005 г. Но одитът установи, че е вероятно да се постигне само 34% на CO2.

Това оставя разлика от шест до 11% .

В своя доклад комисарят по околната среда Джери ДеМарко хвърли вината за прогнозирания недостиг върху забавените мерки за климата, като например ограничаване на емисиите в петролния и газовия сектор и нови разпоредби за чисти горива.

Според правителството тези закъснения се дължат на пандемията от Ковид-19 и на по-дългите от очакваното консултации със заинтересованите страни.
"Установихме, че мерките, които са от най-съществено значение за намаляване на емисиите, не са били идентифицирани или приоритизирани", каза ДеМарко в доклада.

От 1990 г. насам Отава е похарчила милиарди долари за разгръщането на повече от 10 плана за климата и всички досега не са успели да постигнат целите си.
"Настоящите емисии на Канада са значително по-високи, отколкото през 1990 г.", отбеляза ДеМарко и добави, че сега има "спешна нужда от бързо и дълбоко намаляване на емисиите в борбата на Канада срещу катастрофалното изменение на климата".

В заключение той заяви, че за постигането на целта е от решаващо значение да се извърши сериозна "корекция на курса".

Одитът идва в момент, когато министър-председателят Джъстин Трюдо е изправен пред отпор от страна на опозиционните партии и провинциите по централния елемент на неговата стратегия за климата - данък върху въглеродните емисии, който трябва да се повиши постепенно до 170 канадски долара за метричен тон до края на десетилетието.

Критиците, позовавайки се на нарастващите разходи за живот, настояват за пауза в събирането на таксата, докато инфлацията се стабилизира, особено по отношение на горивата за отопление на домовете с наближаването на зимата.

Одитът на ДеМарко установи, че отговорността за намаляване на емисиите е разпокъсана между множество федерални организации, които не са пряко подчинени на министъра на околната среда.

Освен това по-малко от половината от мерките в най-новия план за климата на Канада, обявен през март 2022 г., са с крайни срокове за изпълнение.

„Правителственото моделиране на климата включва прекалено оптимистични допускания, ограничен анализ на несигурността и липсва партньорска проверка“, продължи ДеМарко.

Отава прие неговите препоръки, за да се опита да промени нещата. Министърът на околната среда Стивън Гилбо заяви: "Комисарят е прав - все още има какво да се направи, за да постигнем амбициозната си, но постижима цел за 2030 г. за намаляване на емисиите с поне 40 % в сравнение с нивата от 2005 г."
Канада представлява само 1,6 % от световните емисии на CO2, но е сред 10-те най-големи емитери в света и един от най-големите емитери на глава от населението.

Тя е и четвъртият по големина производител на петрол в света.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини