Докато Китай празнува китайската Нова година, ние се обръщаме към архитектурните проекти, които трябва да бъдат завършени в страната тази година.

Архитектурната индустрия в Китай беше силно засегната от кризата с търговските имоти през изминалата година - и това е отразено в избраните по-долу проекти.

Списъкът включва подобна на слънчев часовник наблюдателна кула край брега, полупрозрачна концертна зала и реновиране на бивша циментова фабрика.

Център за култура и изкуство Jinghe New City, Xi'an, от Zaha Hadid Architects

Източник: Zaha Hadid Architects

Центърът за култура и изкуство Jinghe New City в Сиан ще криволичи над магистрала с осем платна и има за цел да подражава на "долините, издълбани от река Jinghe през планините и пейзажите на провинция Shaanxi".

Проектиран от базираното в Обединеното кралство студио Zaha Hadid Architects, той ще включва културни и развлекателни съоръжения, осеяни с дворове и открити площи.

Sun Tower, Янтай, от Open Architecture

Източник: OPEN Architecture

Дизайнът на тази висока 50-метрова кула за наблюдение в крайбрежния град Янтай, от 2023 Dezeen Awards China и архитект на годината в Open Architecture, е създадена на базата на гигантски слънчев часовник.

Той ще бъде изграден от две конусовидни форми от бял бетон, свързани и подкрепени с хоризонтални плочи и рампи, съдържащи съоръжения като полуоткрит театър, изложбено пространство, библиотека и площадка за наблюдение.

HKL West Bund Commercial Park, Шанхай, от група архитекти

Източник: Group of Architects

Този комплекс със смесено предназначение се намира на стар индустриален обект в Шанхай със 180-метрова стара жп гара в центъра.

Конструкцията с три участъка се преобразува в две напречни оси за свързване на различните системи. 

Групата архитекти избра стоманена плоскост и таван от дървена решетка, за да се приведе в съответствие с извития покрив, докато тухлите от старата станция ще бъдат използвани повторно върху новата фасада.

Център на научния град, Гуанджоу, от Henn Architekten

Източник: Henn Architekten

В Гуанджоу немската архитектурна фирма Henn Architekten проектира набор от кули близнаци с различна височина, съответно 150 метра и 80 метра, които са свързани в своите ъгли.

Хотелско лоби в средата на по-високата кула с непрекъсната аморфна стъклена повърхност прорязва иначе острата геометрична фасада във външния ъгъл на сградата, докато остъклен небесен ескалатор свързва фоайето с конферентния център и залата за събития в допълнението долна сграда.

Училището Shanfeng Les Roches: Културен квартал, Шанхай, от Neri&Hu

Източник: Neri&Hu

Разположен на остров Чонгминг в Шанхай, този кампус от 19 000 квадратни метра ще се използва не само за образователни програми, но и ще служи като местен културен обществен център с удобства като арт център, театър с черни кутии, книжарница, хотел, търговия на дребно и ресторанти.

В допълнение, архитектурното студио Neri&Hu каза, че голямо значение е отделено на пространствата между тях.

Център Lujiatan Wetland Park, Чънду, от MUDA Architects

Източник: MUDA Architects

Извитата форма на тази структура в Чънду, проектирана от MUDA Architects, е пряк отговор на криволичещата река Джинма, където се намира проектът. Стъклената фасада има за цел да увеличи максимално гледката към околния природен пейзаж.

Центърът за посетители също така разполага с дървена пътека, която се свързва с конзолна хидрофилна платформа в единия край, обществено достъпен покрив и двойна спирална наблюдателна кула.

Концертната зала на Китайската филхармония, Пекин, от MAD

Източник: MAD

Вълнообразната сребърна фасада на тази концертна зала, проектирана от MAD, е предназначена да "напомня на парче нефрит".

След като бъде завършен, той ще стане първата постоянна резиденция на китайския филхармоничен оркестър.