Бебе, хранено с овес и киноа, почина от глад

7-месечно момче е починало в Белгия, тъй като родителите му смятали, че не бива да приема мляко и глутен.

Бебето е тежало едва 4,3 килограма, около 4 килограма по-малко от очакваното за възрастта му, съобщава "Велт".

То е било недохранено и дехидратирано, констатирали лекарите.

През първите месеци след раждането майката кърмила, а понякога и дохранвала с адаптирано мляко, но кърмачето не понесло добре храната. Вместо да се консултират с лекар родителите на Лукас поставили на детето си диагноза глутенова и лактозна непоносимост и започнали да го хранят с продукти, които продавали в техния био-магазин. Лукас се е хранил със заместители на млякото, направени от овес, киноа и ориз.

Според прокуратурата, Лукас системно е гладувал и е имал проблеми с дишането.

Пред съда бащата Петер е заявил, че винаги са се опитвали да се грижат добре за сина си. Майката Сандрина е казала през сълзи, че би завела детето по-рано на лекар, ако можела да върне времето назад. Според родителите бебето било весело и игриво и това можело да потвърдят и клиенти на магазина.

Една нощ обаче състоянието на Лукас рязко се влошило. Родителите се притеснили и го завели на хомеопат. Той реагирал веднага на сериозността на състоянието и ги изпратил незабавно в болница, но когато пристигнали, бебето било починало.

Прокуратурата е поискала 18 месеца затвор за всеки от родителите. Защитата се е аргументирала, че Лукас има три сестри, които са отгледани добре от родителите. 

Присъдата се очаква на 14 юни.

През юли 2016 г. в Милано лекарите установиха, че едногодишно момченце, прието в болница, е имало тегло на 3-месечно кърмаче, заради приложената върху него веганска диета. Детето беше отнето от родителите

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини