Експерт: При мажоритарен вот - ГЕРБ - 160, БСП -50, ДПС - 30

При мажоритарен вот в два тура в парламента ще влязат само три големи партии - ще има 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС.

Това прогнозира математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов пред bTV.

Вчера ГЕРБ внесе в парламента първия си законопроект - за промени в Изборния кодекс - за мажоритарен избор на депутати в два тура с абсолютно мнозинство. Предложението е за разделяне на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе такъв вот.

Днес Константинов се присъедини към коментарите и на други експерти, че малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента, знаят го и затова са против. По тази причина той изрази учудване, че лидерът на "Воля” Веселин Марешки подкрепя идеята за мажоритарен вот.

"Не съветвам ГЕРБ да има 160 депутати – ще се олеят, народът ще ги свали", каза още професорът. 

Той потвърди още, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан, и в бивши френски колонии.

Идеалният вариант е германската избирателна система, която е смесена, смята Константинов.

Днес Върховният административен съд (ВАС) трябва да излезе с окончателно решение по казуса за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Водещият Слави Трифонов обяви, че очаква петчленният състав да върне делото на предишна инстанция. В началото на февруари първата инстанция във ВАС уважи жалбата му и отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи над 12 000 гласа. Въпреки това, гласовете не стигат, за да станат решенията от него задължителни, затова трябва Народното събрание да се произнесе.

Вчера Трифонов прекрати седящия си протест пред парламента, след като ГЕРБ внесе законопроекта за мажоритарен вот, но даде два месеца срок за реално решение.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини