Синтезираха градивните частици на живота, симулирайки условията на първичната Земя

Редуциращата газообразна атмосфера е основна хипотеза за еволюционната теория, когата става дума за самораждащият се живот. Възможно е на древната Земя да е съществувала некислородна атмосфера, макар за това да няма преки доказателства. Еволюционните теоретици приемат, че първобитната среда е трябвало да има “редуцираща атмосфера,” тоест без никакъв кислород. РНК са дълги молекули, които, както и ДНК, се състоят от четири нуклеотиди. Според хипотезата РНК са съществували дълго преди да се появи първият живот, но са можели да се копират, размножават и видоизменят. Така в някакъв далечен праисторически момент са станали основа за появата на клетките.

През 1952 г. химиците Стенли Милър и Харолд Урай провеждат прочутата експериментална симулация на условията, за които се смята, че преобладават на ранната Земя, за да определят възможните пътища към създаването на живот. Експериментът Милър-Урей използва вода (H2O), метан (CH4), амоняк (NH3) и водород (H2), запечатани в стъклена колба. Те въвеждат водни пари от отделна колба и произвеждат електрически искри между електродите, за да симулират мълнии. Химиците поддържат тази реакция в продължение на една седмица, след което химически я спират.

Анализирайки получения разтвор, те идентифицират аминокиселините глицин, α-аланин и β-аланин и доказателства за съществуването на други. Десетилетия по-късно, били направени по-сложни тестове на оригиналния разтвор, консервиран в запечатан контейнер и те идентифицирали 20 аминокиселини. Въпреки че този резултат показва как от неорганични вещества би могло да се стигне до появата на живот, експериментът бил критикуван през годините, тъй като газовата смес на Милър и Урей се смята за твърде редуцираща и защото производството на аминокиселини е ограничено. Все пак дуото е пионер в лабораторните симулационни техники, широко използвани за изследване на произхода и основата на живота. 

Неотдавнашно изследване на изследователите от Чешката република си поставя за цел да утвърди и разшири резултатите от оригиналния експеримент. Техните резултати са публикувани в Сборника на Националната академия на науките.

Техните експериментални настройки са подобни на оригиналния експеримент, като се използва проста редуцираща смес от NH3 + CO и H2O. В допълнение към електрическите разряди във водната пара, те използват мощни лазери, за да симулират ефекта от ударните вълни при падането на астероиди. Резултатите от експеримента показват, че всички РНК нуклеози са били синтезирани, като силно подкрепя появата на биологично значими съединения в редуцираща атмосфера.

В своята статия авторите пишат: "Като най-важна находка, третирането с разряди на NH3 + CO + H2O води до образуването на значително количество формамид и циановодород (HCN)". Този резултат е ключов, тъй като е доказано експериментално, че формамидът образува гуанин, РНК нуклеобаза при високи температури и при ултравиолетова светлина.

"Освен това", пишат авторите, "открихме всички канонични нуклеози на РНК - урацил, цитозин, аденин и гуанин заедно с урея и най-простата аминокиселина, глицин ... тези открития подкрепят идеята, че атмосферата NH3 + CO + H2O може ... да действа като изходна среда не само за образуването на аминокиселини, но и на РНК нуклеостати."

Изследователите също така демонстрират, че всяка база на нуклеинова киселина може да бъде разложена на редуцираща газообразна атмосфера чрез електрически разряди при наличие на вода и тези газове могат да реагират на свой ред и да продуцират всички РНК нуклеози. Те също така отбелязват, че техните резултати не изключват други сценарии, но показват, че са възможни различни пътища за производството на РНК нуклео-бази.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини