Синтезираха градивните частици на живота, симулирайки условията на първичната Земя

Редуциращата газообразна атмосфера е основна хипотеза за еволюционната теория, когата става дума за самораждащият се живот. Възможно е на древната Земя да е съществувала некислородна атмосфера, макар за това да няма преки доказателства. Еволюционните теоретици приемат, че първобитната среда е трябвало да има “редуцираща атмосфера,” тоест без никакъв кислород. РНК са дълги молекули, които, както и ДНК, се състоят от четири нуклеотиди. Според хипотезата РНК са съществували дълго преди да се появи първият живот, но са можели да се копират, размножават и видоизменят. Така в някакъв далечен праисторически момент са станали основа за появата на клетките.

През 1952 г. химиците Стенли Милър и Харолд Урай провеждат прочутата експериментална симулация на условията, за които се смята, че преобладават на ранната Земя, за да определят възможните пътища към създаването на живот. Експериментът Милър-Урей използва вода (H2O), метан (CH4), амоняк (NH3) и водород (H2), запечатани в стъклена колба. Те въвеждат водни пари от отделна колба и произвеждат електрически искри между електродите, за да симулират мълнии. Химиците поддържат тази реакция в продължение на една седмица, след което химически я спират.

Анализирайки получения разтвор, те идентифицират аминокиселините глицин, α-аланин и β-аланин и доказателства за съществуването на други. Десетилетия по-късно, били направени по-сложни тестове на оригиналния разтвор, консервиран в запечатан контейнер и те идентифицирали 20 аминокиселини. Въпреки че този резултат показва как от неорганични вещества би могло да се стигне до появата на живот, експериментът бил критикуван през годините, тъй като газовата смес на Милър и Урей се смята за твърде редуцираща и защото производството на аминокиселини е ограничено. Все пак дуото е пионер в лабораторните симулационни техники, широко използвани за изследване на произхода и основата на живота. 

Неотдавнашно изследване на изследователите от Чешката република си поставя за цел да утвърди и разшири резултатите от оригиналния експеримент. Техните резултати са публикувани в Сборника на Националната академия на науките.

Техните експериментални настройки са подобни на оригиналния експеримент, като се използва проста редуцираща смес от NH3 + CO и H2O. В допълнение към електрическите разряди във водната пара, те използват мощни лазери, за да симулират ефекта от ударните вълни при падането на астероиди. Резултатите от експеримента показват, че всички РНК нуклеози са били синтезирани, като силно подкрепя появата на биологично значими съединения в редуцираща атмосфера.

В своята статия авторите пишат: "Като най-важна находка, третирането с разряди на NH3 + CO + H2O води до образуването на значително количество формамид и циановодород (HCN)". Този резултат е ключов, тъй като е доказано експериментално, че формамидът образува гуанин, РНК нуклеобаза при високи температури и при ултравиолетова светлина.

"Освен това", пишат авторите, "открихме всички канонични нуклеози на РНК - урацил, цитозин, аденин и гуанин заедно с урея и най-простата аминокиселина, глицин ... тези открития подкрепят идеята, че атмосферата NH3 + CO + H2O може ... да действа като изходна среда не само за образуването на аминокиселини, но и на РНК нуклеостати."

Изследователите също така демонстрират, че всяка база на нуклеинова киселина може да бъде разложена на редуцираща газообразна атмосфера чрез електрически разряди при наличие на вода и тези газове могат да реагират на свой ред и да продуцират всички РНК нуклеози. Те също така отбелязват, че техните резултати не изключват други сценарии, но показват, че са възможни различни пътища за производството на РНК нуклео-бази.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
12 дек 2019
Последни новини