САЩ и Япония преговарят след спирането на TPP

САЩ и Япония започнаха икономически преговори, които според американския вицепрезидент Майк Пенс могат да завършат с двустранно търговско споразумение, информира Франс прес.

Подобно бъдещо споразумение може да спаси отчасти постигнатия напредък по отношение на Транстихоокеанското споразумение, което беше изоставено от американския президент Доналд Тръмп, коментира осведомителната агенция.

Пенс поясни на пресконференция с вицепремиера на Япония Таро Асо, че в бъдеще двете държави могат да сключат споразумение за свободна търговия.

Двете страни започнаха разговори за нови икономически отношения, което е в съответствие с обещанието на Тръмп Вашингтон да сключва двустранни, а не многостранни търговски споразумения, защото вредят на САЩ.

Решението на Тръмп да блокира амбициозното Транстихоокеанско споразумение между 12 държави е удар върху японския премиер Шиндзо Абе, който вложи огромен политически капитал за прокарването на инициираната от Барак Обама търговска спогодба в азиатската държава.

В Токио все още се надяват, че споразумението може да бъде спасено под някаква форма с цел спиране на китайската икономическа сила в региона.

Обаче Пенс потвърди, че няма надежда за съживяване на Транстихоокеанското споразумение, което той нарече "нещо от миналото" за САЩ.

Асо изтъкна от своя страна, че двете страни са се съгласили да проведат втори кръг икономически преговори в края на тази година.

"Ще продължа да поддържам конструктивни разговори с господин Пенс, така че да задълбочим икономическите отношения между Япония и САЩ в полза и на двете страни", подчерта той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини