ТТИП може да саботира климатичната политика на ЕС

Последното проектоспоразумение за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ може да саботира европейските усилия за спестяване на енергия и преминаване към възобновяеми източници. Това пише британското издание „Гардиън”.

Днес започва 14-ият кръг преговори между ЕС и САЩ за сключване на споразумение за свободна търговия в Брюксел.

Изтеклият документ показва, че ЕС ще предложи намаляване на задължителните мерки за спестяване на енергия, и големи пречки пред всяка бъдеща ценова схема, имаща за цел да насърчи използването на възобновяеми източници.

Екологичните стандарти за защита срещу изкопаеми горива, добив и обезлесяване в развиващия се свят също ще бъдат засегнати от клаузи в предложената енергийна глава.

Пол де Клерк, говорител на Friends of the Earth Europe, заяви, че изтеклият документ „напълно противоречи на ангажиментите на Европа да се бори с климатичните изменения. Ще наводни пазара на ЕС с неефективна технология и потребителите и климатът ще плащат цената. Предложението също ще засегне мерките за насърчаване производството на възобновяема енергия от вятър и слънце”.

Европейската комисия обяви, че споразумението за свободна търговия цели да „насърчи възобновяемата енергия и енергийната ефективност – области, които са от решаващо значение по отношение на устойчивостта”.

Брюксел също обеща, че всяко споразумение ще подкрепи поставените климатични цели. До 2020 година страните членки трябва да се насочат към чиста и ефективна енергия.

Повече от 100 представители на САЩ и ЕС ще участват в поредния кръг преговори тази седмица. Първият проектотекст на споразумението се очаква да излезе в края на лятото, обяви източник от ЕС.

Според еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом основната пречка на този етап е „популизмът”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини