50 000 германци протестират срещу ТТИП

Около 50 хил. германци излязоха на протест по улиците на големите градове в страната срещу сключването на споразумение за свободна търговия със САЩ и Канада (ТТИП), съобщи ТАСС. Мащабните демонстрации се провеждат в Берлин, Хамбург, Франкфурт на Майн, Кьолн, Лайпциг, Мюнхен, и Щутгард.

Първоначално организаторите от 26 обществени обединения планираха да изведат на улицата над 100 хил. души, но заради внезапно изсипалия се дъжд мнозина останаха по домовете си.

Според полицейски данни, в началото на шествието в Берлин се събраха около 30 хил. души, в Кьолн - 10 хил., в Хамбург и Франкфурт - по около 5 хил. противника на споразумението за трансатлантическата зона за свободна търговия между САЩ и ЕС и договора за цялостна зона за свободна търговия между ЕС и Канада.

Инициаторите на акцията се опасяват, че за тези договорености могат да намалят високите екологични и социални стандарти на Германия и да ограничат икономическата самостоятелност на европейските страни.

Партията на "Зелените", която последователно се противопоставя на търговските споразумения с презокеанските партньори, обеща в събота да изнесе въпроса със заключителния договор с Канада на гласуване на германския парламент като по този начин възпрепятства неговото приемане.

Най-същественият въпрос на Бундестага може да включи в дневния ред на заседанието си чак на 22 септември, съобщи вестник Handelsblatt. Процесът на сключване на споразумение със САЩ и договора с Канада "трябва да бъде спрян", заяви председателят на фракцията на "Зелените" Антон Хофрайтер, излизайки на днешната демонстрация в Берлин. По думите му, "той няма нищо общо със свободната търговия".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини