6 от матура = 5 на изпит в Софийския университет. Преглед на националния печат

Имоти : Отложени проекти и незавършени обекти, акцентира „Дневник"
Пазарът на бизнес имоти вече е непредвидим, защото изграждането им закъснява или пък е отложено за по-добри времена. Много от проектите ще останат само архитектурни скици през 2009 г. Други се преработват към изискващи по-малко инвестиции. Прогнозираното преди година пренасищане на пазара на търговски площи и офиси няма да се случи. Основната причина е в липсата на кредитен ресурс и искането от страна на банките за предоговаряне на условията.
Това показват годишните анализи за пазара на две големи международни компании - "Колиърс" и "Фортън", представител на "Кушман и Уейкфилд" у нас. Най-силно от спряното кредитиране е засегнат сегментът на търговските площи. Все по-строгите банкови условия ще оставят и много жилищни проекти недовършени.
Банките спират финансирането дори и на обекти в строеж, ако инвеститорите откажат предоговаряне, каза Давид Давидов, директор бизнес площи в българския клон на "Колиърс". Исканията са за по-висока лихва, повишаване на процента на самоучастие или пък вдигане на прага за предварително наети площи. По-строгите критерии идват отвън по настояване на банките майки, посочи Давидов. Ако преди бяхме по-небрежни към изпълнението на проектите, то сега ги следим като по устав, коментираха от банковите среди.
В строеж са обявени 813 хил. кв.м молове, но голяма част от тях дори може да не бъдат започнати. При построените в провинцията пък проблемът е, че трудно се пълнят с наематели, а дори това да се случи, често очакванията им за печалба са надценени, коментира Красимир Димитров, управляващ съдружник в "Соурс риъл естейт". При офисите се налага тенденцията компаниите да се събират на едно място с цел оптимизация на разходите и съкращаване на персонал, посочи Атанас Гаров, изпълнителен директор на "Колиърс".
Засиленото предлагане на търговски и офис площи е довело до спад на цените, като тенденцията ще продължи и през тази година, категорични са брокерите. Като топъл хляб се наемат офиси на цени от 8 до 12 евро/кв.м, коментира Димитров. По думите му другата тендeнция, която се наблюдава, е свиването на маржа между наемните нива на търговските и офисните площи. Ако преди съотношението беше 10 на 18 евро/кв.м в полза на търговските, то сега разликата е свита до 3 евро, посочи Димитров.
В Алма матер без изпит в 34 специалности, пише „Труд"
Софийският университет ще признава оценките от задължителните матури за 34 от своите специалности, обяви вчера заместник-ректорката на висшето училище доц. Мария Шишньова. Миналото лято се признаваха само 20 от тях. Без изпити ще може да се влиза в почти всички видове педагогики, специалности от биологичното, физично, химичното, географското и т. н. направления.
При образуването на състезателния бал обаче младежите, които ще се състезават само с оценки от матурите, ще получават по-малко точки от тези, които ще държат изпити.
Висшето училище все още имало резерви към зрелостните изпити. За първа година в СУ ще има предварителен изпит по български език.

6 от матура = 5 на изпит, пише „Стандарт"
Петица от кандидатстудентския изпит ще се равнява на шестица от матурата. По такава схема ще се изчислява балът на кандидат-студентите в Софийския университет тази година, обяви зам.-ректорът на висшето училище доц. Мария Шишиньова. Ако кандидатът ползва оценка от матурата, тя ще бъде умножавана по 2,5 при балообразуването. Ако пък избере изкараното на кандидатстудентски изпит, ще се умножава по 3, поясни още Шишиньова. По нейните думи тази схема се налагала заради все още недоизгладените критерии за оценка на матурите.
Още 14 специалности на висшето училище се съгласиха да приемат зрелостните изпити като входни за новата учебна година. Така абитуриентите ще могат да се записват директно в общо 34 програми на Алма матер. Сред тях са педагогическите дисциплини на университета, както и тези от факултетите по химия и физика. И тази година матурата по философия ще вкарва в същата специалност на ВУЗ-а. Със зрелостен изпит ще може да се кандидатства и в три специалности на Биологическия факултет.
За първи път през 2009-а с матура ще се влиза и в някои от най-престижните специалности на Алма матер - тези във Факултета по математика и информатика. За това обаче трябва да имате поне 4,50 на зрелостните изпити, поясниха оттам. От СУ обявиха и прием в две нови специалности - "Комуникации и физична електроника" и "Физическо възпитание и спорт".
И тази година обаче кандидатите ще могат да се явят успоредно и на препитванията на ВУЗ-а и да решат коя оценка искат да използват. Така на практика шансовете на абитуриентите да станат студенти стават тройни. Причината е, че за входна може да се ползва и бележката от предварителните изпити.
За първи път тази година от Алма матер ще правят и предварително препитване по литература. Това е един от най-сложните изпити и решихме, че с подобна стъпка можем да намалим напрежението у кандидатите и техните родители. Освен това и за нас ще е организационно по-лесно, поясни доц. Бойко Пенчев от Факултета по славянски филологии. С новия изпит броят на предварителните нараства до шест. Новото е, че тази година "първият дубъл" на кандидатстудентската надпревара ще започне през април. Минали години Софийският университет провеждаше предварителните изпити през май. Изтеглянето се налага по няколко причини - от ВУЗ-а искат да оставят май свободен на младежите, за да държат спокойно зрелостните си изпити. С изтеглянето на препитванията ще избегнем и треската около баловете, която отказваше много младежи от предварителните изпити, поясниха още от СУ. Подаването на документи за априлската серия започва на 9 март и ще трае до края на месеца, поясни шефът на учебния отдел във висшето училище Георги Гешев. За редовните изпити през юли кандидатите ще се регистрират от 24 юни до 5 юли.
За момента таксата за препитване остава непроменена - 20 лв., каза Гешев. Академичният съвет обаче ще обсъжда това на следващо свое заседание и най-вероятно цената ще скочи до лятната кампания за прием.
От висшето училище обявиха, че за втори път ще организират и дни на отворените врати. Кандидат-студентите ще могат да погледнат Алма матер отвътре от 5 до 7 март, заяви още доц. Шишиньова.
На 9 март пък най-старото висше училище у нас ще участва в традиционния кандидатстудентски салон в столичния Музей на земята и хората.

Сода каустик в мляко отрови Олег - на 2 години е, съобщава „24 часа"
Mалкият Олег закуси с кисело мляко, което го прати в тежко състояние в болницата в Разград. Медицинските проби показаха, че е имало примеси на сода каустик, съобщиха от местната болница.
Купих кисело мляко "Искра" от магазин в квартал Олер, дадох на детето ми и то започна да повръща, разказа майката Десислава Александрова. След денонощие на системи в реанимацията двегодишното момче вече е без опасност за живота.
ова, което се твърди за примеси на сода каустик в млякото, е абсурдно. Ако има сода каустик, няма да се получи мляко. Знаят го всички специалисти, каза собственикът Юсуф Якубов.
След сигнала е блокирана партидата от 900 кг в магазините, обясни шефът на ветеринарномедицинската служба в Разград д-р Ибрахим Яхов. Той призна, че от цялата партида с номер 32-902 са успели да запорират няколко килограма, останалите вече са били изкупени.
Баби разбойници мамят с имоти, предупреждава „Монитор"
Гримирани и маскирани с перуки баби и дядовци играят главната роля в зачестилите през последните месеци измами с имоти.
Преди да станат ключови фигури в отнемането на дома на неподозиращия опасността човек, възрастните хора са били подкупени от мошеници, които организират престъпната схема.
"Броят на ужилените по тази схема собственици над 60-годишна възраст от София и страната е нараснал значително през последните месеци." Това съобщи пред "Монитор" заместник-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон.
"Мошениците често плащат на стари хора, за да се дегизират като даден човек. Номерът минава, тъй като по принцип възрастните хора не са лесно разпознаваеми на снимките на личните си карти. Така нотариусите вадят от раз пълномощни на измамника да се разпорежда с даден имот, а дегизираното лице се разписва като собственик, че е съгласно."
Ужилените по тази схема са възрастни хора", обясни Герон. Според експертите един от начините, по които мошениците успяват да направят "издържано" копие на личната карта на бъдещата си жертва, е заснемане на документа, докато въпросният човек си го представя на някакво гише за услуга.
Най-разпространени са схемите, при които измамниците придобиват дадена къща или земя с фалшиви документи. Освен с подправени лични карти често се действа и с фалшиви пълномощни от нотариуси и завещания.
"Често престъпниците крадат жилищата на жертвите си точно след тяхната смърт. Мошениците проучват предварително старите хора, дори понякога ходят на погребението, за да се огледат за наследници", обясни още зам.-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон. По тази схема се появяват и подправените завещания, където подписите на собственика и нотариуса и печатите са фалшиви. В повечето случаи измамниците се представят за близки приятели на жертвата, която уж няма никакви роднини.
"Мошеникът до последно се опитва да "получи въпросния имот като наследство". Ако обаче впоследствие се появи някакъв роднина на починалия човек, завещанието мистериозно изчезва", заяви Герон.
Никой няма ясна представа колко са ужилените от имотни измами хора у нас. Причината - в съдилищата няма статистика за делата, които се водят срещу мошеници.
"Проблемът е, че няма статистика за делата. Но със сигурност броят на имотните измами става все по-сериозен", коментира адвокат Йосиф Герон. Според експертите броят на откраднатите по тези схеми имоти трудно може да бъде установен, тъй като съществуват случаи, при които ужилените не се усещат до смъртта си.
Друг проблем са дупките в законодателството, които позволяват делата да се проточват, а измамниците да бъдат наказвани само с глоба. В момента работна група от експерти, юристи и представители на Министерството на правосъдието и няколко неправителствени организации мъдрят промени в нормативните актове по идея на Миглена Тачева.
"Ако се докаже документна измама, наказанието по сегашната уредба е лишаване от свобода до 3 години. Но в повечето случаи делата завършват с административно наказание - глоба от 500 до 1500 лв.", обясни Йосиф Геров. Според него най-лошото е, че пострадалият не участва в наказателното производство и няма процесуални права.
"Прокуратурата трябва да бъде по-активна и като констатира неистински документи, да предявява граждански иск, без да чака приключването на наказателното производство. Ако се използва тази възможност, магистратите да предявяват граждански иск за отмяна на нотариалния акт, който е съставен на база на фалшивите документи, нещата ще стават много по-бързо. Тъй като предмет на доказване ще бъде само дали документът е истински или неистински", коментира още Герон.
Фермерите ни почват протести по гръцки - с блокада на границите, предупреждава „Сега"
След няколко месеца безплодни преговори с правителството млекарите и тютюнопроизводителите решиха да последват примера на гръцките си колеги и днес ще блокират границите на България с Румъния и Гърция. Дунав мост ще бъде затворен от 12 до 18 часа, фериботът Видин-Оряхово - от обяд до 22 часа вечерта, а ГКПП Илинден - от 12 до 15 часа. ГКПП "Кулата" все още е затворен.
Млекарите получиха разрешение за блокадата от общините в Русе и Видин, а тютюнопроизводителите - от кметството на Хаджидимово. Разрешенията предвиждат камионите да се пропускат в режим 1 към 1, т.е. един час минават, един час - чакат. Леките коли и автобусите ще минават непрекъснато.
Полицията обаче обяви протеста за незаконен. "Според закона за движение по пътищата никой няма право да запушва пътна инфраструктура независимо къде. Не смятам, че трябва да допускаме нарушаване на закона", каза генералният комисар на МВР Павлин Димитров пред БНР. Той изрази надежда, че няма да има ексцесии. "Българското общество иска спокойствие, никой не желае конфронтация", заключи той.
Лидерът на млекарите Андриан Цаконски заяви, че блокадата ще бъде безсрочна, въпреки че местните общини са разрешили протести само за 2 дни. Според него протестиращите ще пристигнат от цялата страна, като блокадите ще бъдат направени със земеделска техника и автомобили.
"Ще затворим пунктовете на Оряхово и Дунав мост, за да спрем вноса на нискокачествени млека и сирена, идващи от ЕС. Заради тях мандрите не изкупуват нашето мляко или ни принуждават да продаваме литъра за жълти стотинки", заяви вчера пред "Сега" лидерът на млекарите Андриан Цаконски. Той уточни, че щедро субсидираните европейски стоки подбиват цените у нас, затова мандрите масово вкарват от Унгария мляко, което заедно с транспортните разходи излиза 45 ст. за литър.
Млекопроизводителите отново поискаха Брюксел да им отпусне субсидии, равни по размер на тези, които взимат фермерите в старите страни членки. В момента помощта за нашите земеделци е само 35% от парите, които вземат колегите им.
Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско пък са недоволни от две фирми, които изкупуват тютюн. На брифинг на ГЕРБ вчера те обявиха, че фирмите им дължат 2.2 млн. лв. Производителите искаха да протестират още преди седмица и дори тръгнаха към границата, но полицията ги спря.
Тютюнджиите заявиха, че не вярват, че ДПС ще им помогне, затова се обърнали към ГЕРБ. "Потърсихме ГЕРБ, защото държавата позволи от догодина да ни спрат субсидиите", оплака се Юкера Иманова. От 2010 г. производителите на тютюн ще могат да вземат само евросубсидии, и то ако обработват поне 10 дка, каквито са евронормите.
Български превозвачи още вчера написаха протестна декларация до правителството срещу протестите. "Всеки ден губим по 30 млн. лв. заради забавяне на превозите и повреждане на товарите", пише в документа.
Ще искаме газ без посредници, отбелязва „Дума"
България ще постави официално при посещението на президента Георги Първанов в Русия въпроса за предоговаряне на договора за доставка на газ с "Газпром", съобщи вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" и член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Димитър Гогов.
По предварителни данни на "Булгаргаз" загубите на дружеството от спрените доставки на газ през януари са 20 млн. долара, които би трябвало да се заплатят пряко по договорите за доставка като неустойки за недоставено количество, и още около 80 млн. лева пропуснати ползи и нанесени щети.
При обща заявка към тримата доставчици на "Булгаргаз" за доставка на около 270 млн. кубически метра газ за януари 2009 г. количествата, които сме получили, са 157 млн. кубически метра, уточни той. Гогов допуска, че данните е възможно да бъдат коригирани. Най-голямото неизпълнение по договорите за доставка е от страна на "Овергаз", тъй като това дружество е и най-големият доставчик, най-малко е неизпълнението от "Газпромекспорт", защото то доставя газ специализирано за потребителите в Югозападна България, потребяващи газа по транзитния газопровод към Гърция, обясни Гогов.
Вариантите за компенсиране на българската газова компания са или чрез доставка на газ на преференциална цена, или чрез финансово обезщетение за пропуснати ползи и нанесени щети, посочи той. Едната щета е това, че цената на транзита през Румъния е константа и с по-малкото доставен газ сме платили повече за транзит. Друга щета е пропуснатите ползи от продажба на природен газ.
Очаквам или да бъдат приети нашите претенции към доставчиците и изплатени, или по-реалистичния вариант - да има позоваване на форсмажорни обстоятелства, каза Гогов. Той обясни, че във втория случай ще се търси консултация с юристите и на базата на тези съвети да се тръгне към съдебни процедури.
Ако днес има нова криза, се надявам от Гърция да получим помощ веднага, за Турция ще отнеме повече време, каза Гогов. За Турция едната възможност е карането на втечнен природен газ с цистерни, но това са малки количества на фона на необходимите, втората възможност е свързана с преговори, които се надявам да продължим през февруари, допълни той.
По думите му, ако в края на 2009 година и началото на 2010 година отново имаме проблем с доставките на руски газ през украинска територия, това, което може да се направи, е - да имаме гарантирани договорки с гръцката страна за възможността, която сега използвахме. Да не губим две седмици да се убедим, че може да сме си полезни, каза Гогов. Второ - да съществува същата възможност за получаване на природен газ от Турция, като връзката може да стане оперативна още през 2010 г. с определени подобрения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини