Защо жените обичат да се гримират?

След двегодишно изследване японски учени откриха защо жените обичат да се гримират, съобщи в. "Дейли телеграф". Изследването на специалисти от японския козметичен гигант "Канебо", ръководено от невролога д-р Кен Моги, показва, че преди да пристъпят към гримиране, жените усещат прилив на надежди и оптимизъм.

Екипът е бил изненадан от резултата, защото очаквал, че жените изпитват положителни емоции, след като са положили грима си. Проектът "Козметика, красота и неврология" е довел също до извода, че в женския мозък протичат различни процеси, когато една дама възприема лицето си с грим и без грим.

С помощта на скенер невролозите са наблюдавали активността в мозъчната зона "caudate nucleus", която отговаря за положителните емоции като щастие, любов, майчина обич. Доказано е било, че когато една жена види лицето си негримирано, тя предвкусва как ще изглежда в очите на хората, когато се гримира.

В този момент се активизира "системата на възнаграждението" и се отделя допамин, хормонът на удоволствието. "Когато една жена се погледне в огледалото, тя си представя как ще изглежда, когато е гримирана", казва Кейши Саруватари от лабораториите на "Канебо".

Той добавя, че гримът и гримирането помагат за създаване на връзки между хората, а по-специално на жените помага да изпитват удоволствие. Подобен механизъм действа и когато един мъж сутрин се бръсне или си слага одеколон, предполагат учените.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини