Шест западни държави предупредиха румънското правителство

Шест западни държави разкритикуваха не съвсем дипломатично решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения.

Те заявиха, че това решение може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните й партньорства, предадоха Ройтерс и БТА.

Общата позиция - в рядко срещан в международните отношения съвместен документ - изразиха посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс.

В изявлението на шестте страни се подчертава "дълбоко безпокойство от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията".

Решението на правителството "може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на ЕС и НАТО", предупреждават шестте.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и заместникът му Франс Тимерманс, разпространиха вчера изявление, в което се казва, че борбата с корупцията трябва да напредва, от нея не трябва да се отстъпва.
Наблюдаваме последните събития в Румъния с дълбока тревога, добавят те.

Инвеститорите са разтревожени

Чуждестранните инвеститори в Румъния "недоумяват" и дори са "обезпокоени" от начина, по които се развиват нещата в Румъния, съобщи вчера информационният сайт "Зиаре".

Американската търговска камара в Румъния публикува съобщение, в което изразява дълбокото си разочарование:

"Приемането по непрозрачен начин на този нормативен акт въпреки становищата и препоръките, изразени от компетентните институции, дискредитират правителството и изпращат силен сигнал за недоверие и несигурност както във вътрешен, така и във външен план".

От друга страна Висшият съвет на магистратурата (ВСМ) на Румъния е сезирал вчера Конституционния съд относно начина на приемане на промени в наказателното законодателство.

Според ВСМ поредицата събития, довели до приемането на извънредното постановление са заплаха за правовата държава.

Четвърт милион на улиците, сблъсъци в столицата

Снощи над 250 000 румънци демонстрираха в цялата страна против правителственото решение, което се възприема като най-голямото отстъпление от реформите откакто Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г.

В столицата Букурещ протестиращите бяха между 130 000 и 150 000, а в други 5 града се събраха общо между 100 000 и 150 000 демонстранти.

В Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки, предаде ТАСС.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини