Как Долорес отпусна 1 500 000 лв. на Лидия да си построи ВЕЦ

Юрий Проданов
Новинар

На 25 юни 2005 г. в България се провеждат поредните парламентарни избори. След четиригодишния си управленски мандат, в който управляващите от НДСВ са обещали „повече морал в политиката", те се надяват да запазят мястото си в управлението на страната.

На това разчита и действащата до този момент екоминистърка Долорес Арсенова, която води „царската" листа в 24-ти многомандатен избирателен район в София. На какво точно разчита деветата в същата тази листа Лидия Велчева е станало ясно само два дни по-рано.

На този ден в свое заседание Управителният съвет на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) взема решение да отпусне безлихвен заем от 1 500 000 лв. на фирма „Касиопея – 7".

Тук трябва да се направят две важни уточнения – ПУДООС е държавен орган под шапката на екологичното министерство – сиреч пряк началник му е г-жа Арсенова. И второ – управител на фирма „Касиопея – 7" е г-жа Велчева, тоест осмата в избирателната листа на НДСВ за избори те, водена от действащата министърка. И така в триъгълника от три дни и три имена едни

1 500 000 лв. държавни пари тръгват към сметките на частната фирма

Те са събрани от данъците на нищо неподозиращите избиратели. И в това няма нищо незаконно. Фирмата е проявила благородната инициатива да построи водноелектрическа централа далеч от София. На язовир „Тича" край Шумен.

Любопитното в случая е, че до този момент едноличният собственик на фирмата не е осъществявал дейност, няма назначени служители, не разполага с дълготрайни активи и няма приходи от дейността си. С други думи, тя с нищо не е доказала, че е надежден стопански субект, който има опит в такава стратегическа дейност като енергетиката.

Как и защо екологичното министерство е решило да се довери на инвестиционното и намерение, остава да гадаем? Но доверието е наистина голямо. Два дни преди отпускането на безлихвения кредит „Касиопея – 7" получава разрешително за ползване на водите на язовир „Тича" за производство на електроенергия за срок от 6 години.

С уточнението, че строежът на ВЕЦ над Шумен трябва да започне два месеца след изборите и да завърши през август 2006 г. Оптимистично, нали! Работата е там, че в момента на получаването на това разрешително фирмата няма нито парите, нито земята, на която да строи. За опита вече стана дума – и него го няма. Има едно единствено нещо –

безграничното доверие на царската министърка Долорес Арсенова

След изборите нещата се затягат. НДСВ наистина остава в изпълнителната власт, но коалиционните пазарлъци изпращат екоминистерството в сферата на влияние на ДПС. Сигурно и поради тази причина строежът на ВЕЦ все не започва и не започва.

Минават две години. Парите от ПУДООС отдавна са по сметките на „Касиопея – 7", по тях не текат лихви, а според погасителния план връщането им трябва да започне чак през август 2007 г.

Простата сметка показва, че ако са били внесени като депозит в банка, те биха донесли до този момент на вносителя някъде около 150 000 лв. приход от лихви. Макар че, едва ли точно това се е случило с тези пари.

Важното е, че с тях до този момент не се строи ВЕЦ – единствения аргумент, с който са били щедро отпуснати на „Касиопея – 7". Едва в края на 2007 година г. г-жа Лидия Велчева дава признаци, че май наистина иска да строи електроцентрала. В края на същата тази година с договор за замяна тя получава 1.159 дка държавна земя под чашата на язовир „Тича". Друг е въпросът

доколко е законна тази замяна и не влиза ли в разрез с конституцията на България

Осем месеца по-късно със заповед на Държавната агенция по горите тази земя е извадена от горския фонд на страната и на нея строежът вече може да започне. Министър Джевдет Чакъров удължава срока за завършването на строежа на ВЕЦ до 31 март 2009 г.

Идва и ред на разрешителното за строеж. То е издадено от главния архитект на град Върбица. По-късно това решение ще бъде оспорено като нарушение на Закона за териториалното устройство. Според закона разрешение за такъв строеж може да даде областен управител или самият министър на регионалното развитие и благоустройството.

Строежът започва, а с него започват и протестите на жителите на Велики Преслав, Шумен, Търговище. Страстите се нажежават. Преди седмица жалба срещу строежа беше внесена във Висшия административен съд на България. Чака се неговото решение.

Какво може да се каже в заключение. От фактите и документите става ясно, че държавната администрация в много случаи гледа на републиканския бюджет като на бащиния.

Отпускането на безлихвен държавен заем на фирма с нулева репутация и никакъв опит, свързана по признака на политическа съпринадлежност с висш администратор е тежка, поредна обида към всеки българин.

В цялата история има и нещо твърде любопитно. В превод от старогръцки името Касиопея означава „тази, чието слово блести". Така е! Истината за празните слова за „повече морал в политиката", повтаряни от царедворците в НДСВ, за пореден път блеснаха.

Колкото и да се правят на опозиционно мислещи и действащи в последните месеци, от НДСВ носят пълна отговорност за обезверяването на съвременното ни общество. И ще си понесат последствията на следващите парламентарни избори.
Източник: kafene.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини