Депутатите не пожелаха да се занимават с резултатите от референдума на Слави

С 99 гласа "за", 76 "против" и 4 "въздържал се" Народното събрание прие предложението на Четин Казак от ДПС да се отложи разглеждането и приемането на резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум.

Фактически предложението на ГЕРБ предвижда парламентът да подкрепи мажоритарния избор на депутати в два тура, задължителното гласуване и намаляване на партийната субсидия на един лев на глас. То идва на фона на решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), че съгласно резултатите си референдумът няма задължителен характер, тъй като над 12 хил. гласа не достигнаха за това.

Припомняме, че в допитването участваха над 3,4 млн. души. Решението на ЦИК обаче все още се обжалва в съда. Припомняме, че вчера същото решение взе и правната комисия.

„Вчера комисията по правни въпроси съвсем основателно отказа да се занимава с този въпрос, тъй като прецени, че тази точка се вкарва в края на мандата на това НС единствено и само с чисто политически и популистки подбуди“, коментира Казак.

Според него ГЕРБ иска да се хареса на избирателите, но няма да се реши никакъв проблем. Казак припомни, че има дело от ВАС по отношение на референдума.

„Така че този проект за решение не решава по същество никакъв въпрос“, заяви той.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отново не се съгласи с тези аргументи. Той подчерта, че няма време за отлагане и такова отлагане в рамките и хоризонта на 43-ото НС би означавало отричане, отхвърляне и замитане на волята на избирателя по отношение на проведения референдум.

„И затова ще отговаряме всички и то много скоро“, заплаши Кирилов.
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини