БНР спря излъчването на съвременна авторска музика

Българското национално радио спира от днес излъчването на съвременна авторска музика заради спор с "Музикаутор".

Сдружението едностранно прекрати договора с БНР, след като не бе прието искането за драстично увеличаване на сумите, изплащани за авторски права на съвременни музикални произведения и на музика от български автори. Така от първия ден на 2017 г. ще звучат само класическа музика, джаз и автентичен фолклор

Генералният директор на медията Александър Велев разкри, че в продължение на 6 месеца между двете страни са водени преговори по проблема, но безрезултатно - предложеното от БНР повишение с 20% е било отхвърлено. 

За неопределено време, до уреждане на отношенията, радиото ще пуска в ефир единствено произведения с погасени по давност авторски права и народна музика от неизвестни създатели, за която авторски права не се дължат.

Възползвайки се от монополното си положение, „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение. Безпрецедентното и необосновано искане е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности“, заяви Велев, уточнявайки, че бюджетът на обществената медия, отпуснат за новата година от държавния, е останал непроменен.

Това означава, че ако приемем искането на „Музикаутор“, ние трябва да пренасочим средства, като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на Радиото, коментира Велев. 

В позицията си редколегиите на „Хоризонт“, „Христо Ботев“, Радио София и регионалните радиостанции обясняват, че възникналата ситуация ги поставя в невъзможност да създават качествен продукт и да изпълняват обществената си мисия. Все пак от екипите се надяват слушателите да проявят разбиране и да останат верни на любимите програми.

Според доста от изразените в социалните медии и интернет форуми слушателски мнения създалото се положение не е толкова лошо, защото така в ефира на общественото радио звучи само качествена музика. 

Очаква се „Музикаутор“ да излязат с официална позиция по казуса до десетина дни. 

БНР подходиха доста агресивно, докато ние ще се опитаме да обясним рационално ситуацията. Във всеки случай това, което може да се види от годишния отчет на сдружението, е, че в сравнение с частните радиостанции БНР заплащаше доста по-малко за авторски права, а използваше около 45% от репертоара“, коментира обаче пред „Монитор“ Кристина Стоянова - пиар на сдружението.

Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) изрази сериозни опасения, че правата на слушателите на БНР ще бъдат накърнени заради забраната за излъчване на съвременна авторска музика в ефира му. Въпреки че законовите правомощия на медийния надзор не включват намеса в преговори и договорености между БНР и авторски организации, от регулатора заявиха готовност да се заемат с ролята на посредник.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ди
    диджей грасхопърс
    2 0
    12:39, 3 яну 2017
    От БНР непрекъснато се ЛЕЕ ЗАПАДНА музика и не можеш да разбереш в АНГЛИЯ ли си или в БЪЛГАРИЯ а трябва да се чува само българска както е в Сърбия само сръбска
  • 2
    Гр
    Гретхен Георгиева
    0 0
    11:25, 5 яну 2017
    Защо не пускат българска музика от фонда на българското радио?
Последни новини