“Не е имало техническа причина за спирането на 'Хоризонт'. Поиска го Светослав Костов, а висшите ръководители на НУРТС бяха съгласни”

Подалият оставка в знак на несъгласие технически директор на БНР Пламен Костов говори за пръв път днес за спирането на програмата пред депутатите от комисията, която проучва безпрецедентния случай

Не е имало техническа причина, налагаща безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за близо пет часа на 13 септември 2019 г. Това е направено по настояване на отстранения впоследствие от СЕМ по тази причина генерален директор Светослав Костов без той да посочи мотив за искането си. Сигналът беше прекъснат от НУРТС по настояване на господин Костов, а аз изпратих имейл. По същия начин изпратих имейл и за възстановяване на програмата.

Това заяви днес тогавашният технически директор на БНР Пламен Костов пред Временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, довели до прекъсване излъчването на програмата, която е част от националната сигурност на страната и чието спиране я застрашава. По тази причина прокуратурата разследва случая.

10-членната комисия има за цел и да проучи твърденията за оказан политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР: събитията - станали по време на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор - бяха съпътствани от свалянето на съдебния репортер Силвия Великова като водещ на сутрешния блок и отнемането на ресора ѝ.

Между другото, самият НУРТС уведоми управлението си, висшите си ръководители и те също бяха съгласни - заяви Пламен Костов, който подава оставка в знак на несъгласие.

НУРТС България ЕАД е собственост на Българската телекомуникационна компания (БТК) и от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) насам е под запор. В Борда на директорите му влизат Асен Маринов Великов, Емил Илиев Атанасов и Радослав Владимиров Златков, показват данните от системата "Дакси".

Разказът на Пламен Костов прозвуча днес за първи път публично. Пред депутатите той заяви:

От техническа гледна точка сигналът на програма "Хоризонт" не е прекъсван на територията на Радиото. Това може да се докаже и се доказва - беше дадено в Прокуратурата, имаме запис на изход по централна апаратна. През цялото време сигналът на "Хоризонт" вървеше по оптичните линии към Кулата. Сигналът беше прекъснат от НУРТС по настояване на господин Костов (Светослав), а аз изпратих имейл. По същия начин изпратих имейл и за възстановяване на програмата.

Никакви технически причини не е имало, иначе щях да ги докладвам на директорски съвет. 

Пламен Костов коментира и твърдението, че спирането е в резултат на техническа профилактика. По този въпрос той заяви:

Между другото, думата "профилактика" за Радиото е много пресилена и неточна. Радиото непрекъснато прави профилактика. Радиото има резервни студиа, Радиото има резервна оптика. Това е всекидневна работа на дирекция "Техника". Това не е въпрос на един ден, както прави НУРТС, когато профилактира мачтата на даден предавател.

Изказването му бе последвано от следните въпроси:

Александър Симов (зам.-председател на Комисията, БСП): С какъв мотив Ви накараха да спрете сигнала?

Без мотив. След дълги разговори с господин Костов ми беше казано, че трябва да разговаряме с НУРТС и да бъде прекратен сигналът.

Между другото, самият НУРТС уведоми управлението си, висшите си ръководители и те също бяха съгласни.

Боряна Георгиева (Воля): Г-н Костов, Вие изпращате имейл до НУРТС за прекъсването на сигнала и на следващия ден - за възстановяване. Вие тези имейли ги изпращате след разговори с господин Светослав Костов, след имейли, след съобщения? Каква е комуникацията между вас двамата?

По телефона и на четири очи. Ние проведохме поне 7 разговора за това нещо. Аз от самото начало не можех и до ден-днешен не мога да се съглася с това действие. Поради тази причина съм и подал оставка и не съм директор отдавна.

Иван Ченчев (БСП): Защо Радиото продължава да излъчва сигнал по оптичните кабели, а пращате мейл за спирането на сигнала от...

Мейла го изпратих предварително. Мейла го изпратих на 12-и сутринта. Те направиха своята проверка в тяхната организация и казаха, че имат такава възможност и ще го спрат в заявените от мен параметри - от 6 до 11 ч.

Иван Ченчев: Така ли се процедира по принцип? Обичайна практика ли е?

Никога Радиото не е спирало. Обратното е обичайна практика - НУРТС ни налага с имейл и казва: "Спираме сигнала на даден предавател от ... до ...", но ние - за първи път.

Иван Ченчев: Мисля, че не разбрахте въпроса ми, но ме интересуваше следното - има подаден сигнал от страна на Радиото и НУРТС го спира. Защо Вие подавате сигнала, за да го спрат те?

Никога не е имало намерение от моя страна да спира Радиото, а НУРТС подаде носеща честота на предавателите, за да се излъчва нещо в ефир.

След Пламен Костов думата взе Светослав Костов и заяви: "Ние с господин Пламен Костов в прокуратурата бяхме на очна ставка и той продължава да залага на неговата версия, аз - на моята. За мен няма нормален човек, който да спре Българското национално радио, няма нормален човек, който работи в това радио и да направи така, че то да спре. Ще бъда малко по-силен: човек трябва да бъде идиот, за да спре Радиото или да издаде такава заповед. Мисля, че с това отговарям на нещата, които чухме преди малко.

Имейли има наистина, видях ги и аз в по-късен етап в самата прокуратура с молбата, която каза господин Пламен Костов. Но аз тях ги видях в хода на разследването".

На въпрос на депутата Симов кой тогава е спрял Радиото, Костов отговори: "Не съм аз. Не мога да кажа. Не мога да изказвам предположения. Определено не съм аз."

Няколкочасовото заседание започна с изслушване на Силвия Великова и на пенсионирания след отказа си да я свали от ефир и изпрати да обучава кореспонденти в Стара Загора директор на "Хоризонт" Ивайло Савов, които отново разказаха за оказания на ръководството натиск за сваляне на Великова като водещ на сутрешния блок, за отнемането на съдебния ресор, в който тя е основен репортери и за замяната ѝ с друг репортер, който да отразява протест срещу номинирания по това време за главен прокурор настоящ обвинител №1 Иван Гешев.

След като и днес Светослав Костов отрече Великова да е била отстранена от съдебния ресор, думата взе зам.-главният редактор на програма "Хоризонт" и пряк ръководител на репортерите и кореспондентите в страната на програма "Хоризонт" Даниела Късовска, чието изслушване също бе предвидено в дневния ред на заседанието:

"Поисках по-рано думата, отколкото бяхте предвидили може би да ми я дадете, за да внеса едно уточнение по казаното от господин Светослав Костов във връзка със ситуацията със свалянето на Силвия Великова от ефир и от ресори. Той каза, че тя не е била свалена от ресор и аз твърдя, че това не е вярно. Защо? Защото грубо беше нарушена процедурата и вътрешният правилник за работа в програмата в този случай.

След като господин Ивайло Савов беше обявен за пенсиониран и беше съобщено, че господин Николай Кръстев става директор на програма "Хоризонт", мина планьорка, на която ние одобрихме и приехме програмната схема, темите и събеседниците, заложени от Силвия Великова за следващата сутрин. Колегите си тръгнаха от тази планьорка и останахме само аз и господин Николай Кръстев. На този разговор между четири очи нещата протекоха така:

"Моля те, дай ми документа, сводката за деня". Това е нашият програмен документ, в който са описани всички събития през деня и разпределението кой репортер кое събитие отразява. Това е документ на програмата и всеки знае какво прави. Подадох му сводката за деня, той задраска името на Силвия Великова от протеста и каза: "Няма тя да отиде там".

След това каза: "Моля ти се, дай ми графика за сутрешния блок", който е месечен - той се прави всеки месец за следващия. Аз му подадох графика за сутрешния блок, в който са описани на коя дата кой водещ ще води. Той задраска нейното водене и от следващия ден, и от дните до края на месеца и каза: "Тя няма да води", след което каза: "Моля ти се, дай ми заповедта за ресорното разпределение". Дадох му заповедта за ресорното разпределение. Той задраска Силвия Великова като първи човек в този ресор и каза: "Тя повече няма да е първи човек в този ресор".

Този начин на действие е грубо нарушение на нашите вътрешни правила, които са описани в Правилника за редакционната дейност на програма "Хоризонт". Там ясно е посочено, че промени в ресорите стават по предложение на заместник-главния редактор, който отговаря за съответните звена - в случая за репортерите и кореспонденти - аз, и след това се утвърждава от директора на програмата.

Това исках да кажа: ресорът на Силвия категорично беше отнет."

На заседанието се чуха версии за икономически интереси, които стоят зад кризата в Радиото - за такива намекна Светослав Костов, който заяви, че с идването си предприел мерки срещу "обръчи от фирми" и така спрял ощетяване на Радиото с милион и половина. След това станал обект на атаки.

В тази посока бе и изказването на депутата Йордан Цонев (ДПС), който отведе тезата си до "интересите на човека, който се скри в Белград", т.е. до председателя на Надзорния съвет на фалиралата КТБ Цветан Василев. Той обърна внимание на критиките към избора на Гешев и предупрежденията, че прокуратурата е концентрирала прекалено много власт и че се превръща в "държава в държавата". Според него ситуацията с избора на предишния обвинител №1 в Републиката - Сотир Цацаров, била подобна, но нямало и дума за прекомерна концентрация на власт. Същите журналисти тогава отразявали ресора, но не критикували. Според Цонев започнали да го правят, когато Цацаров предприел мерки срещу съсобственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев. Тогава - според Цонев - се видяло, че главният прокурор има прекалено много правомощия.

В отговор Великова напомни, че изборът на Цацаров е станал при съвсем други условия.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като истински реалисти не храните големи очаквания, но е сигурно, че ще има какво да ви зарадва днес. Ще се почувствате доволни, че сте помогнали на някого, а за другото, вие сте свикнали. Целите ви са по-дълготрайни и липсата на финансови успехи няма да се отрази неблагоприятно на изпълнението им.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ако искате силите ви да стигнат за всичко, което предвиждате днес, работете по-спокойно. Излишните емоции ще ви изхабят бързо, което не е във ваш интерес. В този ред на мисли не търсете конфронтация с никой и не пречете на другите да говорят. Погрижете се за себе си, като решите собствените си проблеми.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Опитайте се да не преувеличавате проблемите, които ще съпътстват деня ви. От вас зависи да им се поддадете или да откриете позитивните възможности, които също няма да липсват. Ще имате подкрепата на ваши близки и това вероятно ще ви е изключително полезно. Усмихвайте се по-често.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Изпълнени сте със самоувереност и добро настроение. Това е чудесно, но не подценявайте реалността. Вие най-добре знаете, че тя не винаги е такава, каквато ви изглежда. Опитвайте се да избягвате споровете, рискувате да си навлечете излишни неприятности. В интимната сферата очаквайте голям интерес към вас.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересите ви в нова сфера на дейност ще ви подтикнат да се запознаете отблизо с детайли и тънкости, скрити на пръв поглед. Общите занимания също ще се толерират и в тази връзка ще ускорите приключването на срочна задача. Не пропускайте да зарадвате близките си с жест на внимание, още повече, че те го очакват.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Погрижете се да не поемате чужди задължения, дори ако се наложи да не направите услуга на някого. В противен случай рискувате да объркате всичките си ангажименти за деня. Изненадайте вашия партньор с малък подарък. Очакват ви предложения, на които не бързайте да отказвате. Успехът ви там няма да бъде бърз, но за това пък ще ви носи дълго време печалба.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Случващото се около вас ще затвърди усещането ви, че можете да се справите не по-зле от всеки друг, предвид общи задачи и ангажименти. Не позволявайте на депресията да ви завладее, имате сили и ще успеете. Нечия любов и внимание ще ви дават кураж и вдъхновение. Дамите ще се чувстват в свои води днес и ще извлекат дивиденти за бъдещето си.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви занимават преди всичко грижите по семейството и на втори план личното ви здраве. Не допускайте евентуално недоразумение с околните да помрачи настроението ви. Изяснете се на мига и продължете напред. Не тръгвайте в последния момент на път, неподготвени. Помислете и за външния си вид.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В стремежа си да побеждавате на всяка цена, разчитайте най-вече на себе си. Така ще вините само себе си, ако в края на деня се почувствате неудовлетворени. Но повече имате шансове да успеете. Положително развитие на връзка, която до сега ви е носила повече тревоги.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Свършете работата, която ви е останала днес и едва тогава помислете да приятното прекарване, което сте планирали. Ако направите обратното, най-вероятно ще останете разочаровани и от двете. Приятелите ви посочват грешки, които най-добре ще е да коригирате. Не проявявайте излишна упоритост в това отношение, просто не е във ваша полза.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Деня ще бъде напрегнат. Сведете контактите си до минимум за да не се разочаровате. Ще срещнете враждебност, която, като бумеранг може да връщате на подателя й , ако сте добронамерени. Запазете за себе си своите мисли и не се налагайте. Вашия духовен свят ще ви приюти и защити от недоброжелатели.
29 фев 2020
Последни новини