Кой е най-ефективният начин да кажете "не"

Да сте услужливи е хубаво, но едновременно с това е и изтощително, до такава степен, че ако често предлагате помощ на колегите си, ще влошите собственото си представяне. Ако често ставате жертва на гнева на някой от колегите си, това би могло да изпие енергията ви и да се прояви като емоционален товар, особено ако сте човека в офиса, пред когото всички се оплакват.

Ако вече сте влезли в тази роля, измъкването би могло да се окаже трудно. Да кажеш “не” на хора, които настояват за времето и вниманието ти, е истинско предизвикателство. Но и за това има рещение – подбирайте думите си внимателно. Отговор от типа “Не отговарям на имейли в събота вечер” има по-мощно въздействие от “Не мога да отговарям на имейли в събота вечер.”

Изследване, проведено през 2012, открило, че начинът, по който формулираме отговора си, определя дали в крайна сметка ще продължим да се придържаме към него. Изразът “Аз не ям Х ” , когато ви изкушават с нездравословна храна, ви кара да се чувствате по-убедени и категорични, отколкото ако използвате “не мога”. По същият начин, ако заявите “Аз не пропускам тренировка” ще сте по-мотивирани да посетите фитнес залата, в сравнение с “не мога да пропусна тренировка.”

Всичко опира до това дали допускате възможност да промените решението си на по-късен етап. Без значение дали говорите на себе си или на друг човек, “не мога” подсказва, че искате да направите нещо, но не сте в състояние. При други обстоятелства, обаче бихте могли. В същото време заявлението “Аз не правя Х” не оставя място за дискусии.

Понякога да си наложим това правило е трудно. Просто си кажете: “Не казвам “да” на неща, на които искам да кажа “не”. Не се ли чувствате по-добре сега ?

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини