Лидерите на ЕС продължиха с 6 месеца санкциите срещу Русия

Лидерите на ЕС решиха на срещата си в Брюксел да продължат с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия, които изтичат на 31 януари.

За решението съобщиха двама европейски дипломати, цитирани от ДПА и БТА.
Мерките действат от юли 2014 г. и са приети в отговор на руското анексиране на Крим и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Полша бе сред страните членки на ЕС, които искаха продължаване на санкциите с по-дълъг срок, но Италия се противопостави с аргумента, че трябва да се търсят начини да се възстановят икономическите отношения с Москва, отбелязва Ройтерс.

Борисов коментира удължаването на санкциите

"Предупредих, че ще стане много неприятно за Европа, ако след като дойде новият американски президент, не сме в синхрон с продължаването на санкциите.

Настоях предварително да се направи консултация, за да не остане само Европа с потвърдени санкции. Ако са заедно, е по-добре, или изобщо да няма санкции", заяви Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.

Той отбеляза, че канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са категорични да има санкции заради неспазването на споразуменията от Минск. 

Борисов призова президентите на големите държави, които воюват в Сирия, да осигурят коридори и за мирните хора да се намери решение. "Това е допълнителен риск за България, защото пътят на бягащите от ужаса и разрушенията минава през България или Гърция", поясни той.

"Когато става въпрос за Сирия, не бих говорил само за Русия", добави Борисов. 

Той посочи, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в предизборен дебат е казал, че САЩ са създали "Ислямска държава". Борисов отбеляза, че има световни организации, които могат да проверят това. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини