Неков и 14 евродепутати: Да отпаднат санкциите срещу Русия

"Настояваме за преразглеждане на санкциите срещу Русия", поискаха с писмо евродепутатът от БСП Момчил Неков и 14 негови колеги.

Писмото е адресирано до министъра на земеделието на Малта, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз и до Комисаря по земеделието на ЕС– Фил Хоган в навечерието на Съвета по селско стопанство и рибарство в Брюксел, съобщиха от офиса на Неков. 

„Фермерите в Европа се нуждаят от вашата помощ. Ембаргото, което Русия наложи, постави под голям натиск вече страдащия земеделски пазар на Европейския съюз. Фермерите и земеделските кооперации загубиха един от най-големите си пазари за износ. Европейските фермери имат нужда от това, политическата безизходица между ЕС и Русия да приключи.

Затова ви молим да предложите на Европейския съвет стратегия за изход от санкциите срещу Русия.

Санкциите трябва да служат като мотивация вместо наказание. Следователно, вярваме, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат постепенно преустановени, докато мирният процес между Русия и Украйна прогресира, а не само когато Минският мирен план се осъществи напълно“, пише в писмото.

Автори на апела са 15 евродепутати от различни политически групи. Писмото, инициирано от Момчил Неков, е подкрепено от още 14 депутати от Австрия, Италия, Белгия, Финландия, Германия, Португалия, Кипър, Гърция и Франция. Документът е изпратен в навечерието на срещата на Съвета по селско стопанство и рибарство, който ще се проведе днес в Брюксел.

„Настояваме за преразглеждане на санкциите срещу Русия, тъй като това е пагубно за Европа. В резултат на ембаргото и ответните мерки на Москва, икономическият спад в ЕС за миналата година се оценява на 17,6 милиарда евро, а закритите работни места са  400 хиляди“, коментира Момчил Неков.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини