Нигерийката Амина Мохамед е зам.-генерален секретар на ООН

Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутереш, обяви вчера, че нигерийката Амина Мохамед ще бъде негов заместник, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Той каза още, че управленският му екип ще е съставен изцяло от жени.

Португалският експремиер и бивш  Върховен комисар на ООН за бежанците встъпва в длъжност на 1 януари, когато ще е изтекъл и вторият мандат на сегашния генерален секретар - Бан Ки-мун.

Гутереш, който стигна до поста в силна конкуренция с няколко дами, включително две българки, бе обещал по-рано, че равнопоставеността на жените и мъжете ще бъде негов приоритет. (Амина Мохамед не беше сред претендентките за пост № 1 в организацията.)

Той съобщи вчера, че началник на канцеларията му ще бъде бразилската дипломатка Мария Луиза Рибейро Виоти, а бившата южнокорейска дипломатка Кан Кюн-ва ще поеме новосъздадения пост на специален политически съветник.

Гутериш поясни, че е избрал трите "високо компетентни жени заради внушителния им опит в областта на международните работи, развитието, дипломацията, човешките права и хуманитарната дейност".

Тези назначения са основата на моя екип, който ще продължа да изграждам, спазвайки обещанията си за паритет на жените и мъжете и географско разнообразие, посочи той.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини