МЗ се отказва от ”тавана” на доплащане за лекарства

"Таванът“ на доплащанията за лекарства, който министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се опита да въведе, няма да влезе в сила.

Министерството на здравеопазването предлага да се отмени заложеното в наредбата за регулирането на цените на лекарствата правило, съгласно което пациентите не могат да доплащат за лекарства от позитивния списък повече от 60% от цената на опаковка на най-евтиния продукт в дадена група медикаменти. 

Предложението е публикувано за обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването и на портала за обществени консултации Strategy.bg. 
Крайният срок за подаване на становища е 1 януари 2017 г. 

Москов предложи "тавана“ на доплащането в края на 2015 г. с идеята правилото да влезе в сила тази година. На два пъти вече обаче здравното министерство отлагаше задействането му с основен мотив адаптиране на софтуера на аптеките и изчерпване на наличностите от лекарства със старите цени. 

Последно разпоредбата трябваше да започне да се прилага от началото на 2017 г., припомня Investor.bg. Срещу разпоредбите се обявиха фармацевтичните компании, които предупредиха, че мярката ще доведе до масово изтегляне на лекарства от пазара.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също предупреди, че „таванът“ на доплащанията ще доведе до ограничаване на конкуренцията

От Министерството на здравеопазването признават, че голяма част от лекарствата на пазара няма да могат да покрият това изискване и ще бъдат изтеглени, а това ще компрометира лечението на хиляди пациенти.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини