В мумия на ястреб откриха човешки зародиш

    От близо 2 века се е смятало, че мумията е на ястреб. Сега благодарение на новите технологии учените установиха, че 2300-годишните мумифицирани останки пса на неродено бебе, и това вероятно е най-младото мумифицирано човешко същество. Останките, пазени в малък саркофаг, принадлежат на абортиран през 20-та седмица от бременността плод.

    Това е най-новотот от поредица забележителни открития, направени от медицински експерти, които анализират древни египетски артефакти в музея Мейдстоун, Кент. Благодатение на технологията, идентифицирато и изучаването на мумията става възможно без да се нарушава нейната цялост.

    Друго откритие след сканиране на 2700-годишна египетска мумия, която е част от същата колекция, е че тя е починала много по-възрастна, отколкото са смятали изследователите. Мумията, известна като Ta-Куш, е била анализирана от медицински специалисти с помощта на скенер, за данаправят реконструкция на древното й лице. Досега се е смятало, че това е 14-годишна тийнеджърка. Сега експертите са на мнение, че наричаната още "Дъщеря на Озирис" е била жена на възраст 20 или повече години, когато е починала.

    Изображенията показва фрактура на един от прешлените, което се наблюдава при пациенти, пострадали при падане или приземяване в изправено положение. Но медиците са открили признаци на заздравяване, което показва, че Ta-Куш е живяла с увреждането.
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини