Изложба Духът на водата: 130 творби в Милано

В Милано е организирана изложба, която изследва митовете и символизма, свързани с водата и нейната роля в изкуството, съобщи АНСА.

Над 130 творби от музеи в целия свят са събрани заедно, за да покажат как водата е допринесла за развитието на Средиземноморската цивилизация, от праисторически времена до ден днешен.

Изложбата, озаглавена "Духът на водата", включва древни археологически артефакти, ренесансови шедьоври и инсталации от 21-ви век.

Сред най-интересните експонати е картина, нарисувана от Караваджо през 1597 г. и изобразяваща Нарцис - младежа, който се влюбва в собственото си отражение във водата.

Платното се съхранява в Палацо Барберини в Рим и е било застраховано за 30 милиона евро за изложбата. Друг шедьовър е застрахован за 60 милиона евро и е даден под наем от галерия "Уфици" във Флоренция.

Става дума за картина, която изобразява Мадоната и е нарисувана от Мазолино да Паникале към 1430 г. Картината "Тайната вечеря" от Тинторето е дадена под наем от базиликата Сан Джорджо Маджоре във Венеция.

Сред по-древните творби е скулптирана архитектурна декорация, изобразяваща горгона с малки криле. По нея има следи от боя. Фрагмент от декорацията, създадена около 500 г. пр. Христа, бе открит сред руините от Храма на Атина, който се е издигал в Сиракуза на остров Сицилия.

Скулптура от Палацо Алтемпс в Рим пък изобразява богинята на любовта Афродита. Творбата е изваяна в Либия около 250 г. сл. Христа по много по-древен гръцки образец. Другите антики включват артефакти от Древен Египет, изложена е също цялостна реконструкция на нимфеум.

Представени са и съвременни видео творби, които са дело на Фабрицио Плеси от Италия и Бил Виола от САЩ. Макар че фокусира вниманието върху изкуството, изложбата предупреждава за значението на водата за оцеляването на планетата.

На 22 март 2009 г., когато се отбелязва Международният ден на водата, са предвидени много инициативи в Милано, включително концерти, четения и спектакли. Изложбата "Духът на водата" в Палацо реале в Милано ще продължи до 29 март следващата година. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини