Народът пред парламента, депутатите се скриха. Преглед на националния печат

„Труд": Трактори блокираха жълтите павета. 11,15 ч.Начело със знамето на Европейския съюз, строени в четири редици, трактори опасаха площад "Народно събрание".
12 ч.Центърът на столицата се разтресе от "Тих бял Дунав" на духовата музика "Репортерите" от Велико Търново. "Ние сме европейски фермери!"и "Не унищожавайте българското земеделие!", заскандира множеството. На голям плакат беше изписан "ценоразпис", от който се виждаше, че миналата година при сушата и при добив 207 кг жито доходът от декар е бил 103 лева. Тази година при 390 кг добив доходът е 97 лв. "Защо са ни високи добиви, щом държавата нехае за пазара и цените се сринаха под себестойността на тон зърно", обясняваше разпалено фермер от Плевенско.
Народът пред парламента, той запразни, отбелязва „24 часа". Пред празен парламент протестираха студенти и земеделски производители вчера. Случайно или нарочно депутатите "се спасиха" от митингите. Последното заседание на НС за годината продължи само 30 мин. (Какво свършиха - виж вляво.) След последния звънец в 9,30 ч вчера парламентът запразни. И така до 14 януари. Около 11,00 ч сградата напълно опустя - през това време избраниците разменяха пожелания за весели празници.
Негласувани останаха важните закони за политическите партии и за етажната собственост. Не е обсъден докрай и спорният проект за културното наследство. Дума не бе обелена и за уж приоритетните закони за горите и земеделските земи.
Депутатите от опозицията недоумяваха от предсрочния финал на заседанието. И логично обвиниха властта, че бяга от народното недоволство. А през това време навън десетки полицаи отцепваха района с метални заграждения и охранителни ленти.
"Страхливци", нарече социалистите на висок глас в кулоарите лидерът на ДСП Иван Костов с отвратено изражение.
"Сигурно е заради изострената тракторофобия у управляващите", остроумно отбеляза съвпадението Любен Дилов-син.
"Няма бягство, това впечатление е погрешно", отсече парламентарният шеф Георги Пирински малко по-късно. Той разясни процедурата, с която се решило да има само гласуване на готови проекти. Пренебрегнатите били твърде сложни и тромави, за да се дебатират в последния ден. Към закона за партиите например трябвало да се обобщят и систематизират над 30 нови текста. Членове на правната комисия обаче коментираха, че това е можело да се свърши и в хода на заседанието.
„Стандарт": Глобиха ЧЕЗ с 1,1 млн. Четири глоби на обща стойност 1,1 млн. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на предприятията от групата ЧЕЗ. Причини за наложените глоби са тримесечното отчитане на тока и събирането на необосновано високи такси за възстановяване на електрозахранването на изключени абонати. Според антимонополната комисия не е редно електромерите да се отчитат на 3 месеца, а сметката да се плаща ежемесечно.
Така потребителите не плащат реално потребената електроенергия, смятат от КЗК. Освен това от ЧЕЗ са начислявали и лихви върху прогнозните сметки, което е в ущърб на гражданите, смятат от комисията. Също така дружеството не е дало възможност независими експерти да проверяват работата на електромерите. Дружеството не е осигурявало и качествено електрозахранване.
RWE подписа с НЕК за АЕЦ „Белене", пише „Дума". Германската компания RWE подписа вчера акционерно споразумение с Националната електрическа компания (НЕК) в проекта за АЕЦ "Белене". За придобиването на 49-процентов дял от бъдещото дружество RWE ще внесе капиталова вноска в размер на 1,275 млрд. евро и ще даде премия от 550 млн. евро на държавната НЕК, която си запазва контрола с 51%. RWE ще отпусне и корпоративен заем в размер на 300 млн. евро за текущи разходи и закупуване на оборудване.
По този начин, придобивайки 49% в проект, оценен в началото на годината на близо 4 млрд. евро, RWE плаща 2,125 млрд. евро. Делът на НЕК в бъдещата компания "Електрическа компания Белене" ще бъде "обезпечен" с материални активи - площадката край Белене, както и с премията от RWE.
„Новинар": Забраняват на Кехайов да бъде лекар за една година. Столичната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз (БЛС) е поискала от централната етична комисия на съсловната организация да отнеме лекарските права на председателя на организацията д-р Андрей Кехайов. Това съобщи вчера председателят на докторите в София д-р Методи Маджаров.
На заседанието си комисията е разгледала поведението на председателя през последната една година. Според решението на членовете на етичната комисия Кехайов е дискредитирал съсловието, разцепил е самата организация и е нарушил правилника на БЛС, като не е свикал отчетно-изборен събор.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини