Депутатите приеха окастрените реформи в Закона за МВР

Депутатите приеха измененията в Закона за МВР на второ четене днес. Гласуването премина без особени дебати, като само някои текстове събуждаха представителите на опозицията в лицето на БСП, АБВ и ДСБ. От тяхна страна имаше критични изказвания - повечето от които бяха с идеята, че над 50% от първоначалните предложения на министерството са отпаднали, че "депутатите прикриват със смокинов лист провала на политическото ръководство на МВР", както и че промените се правят само заради създаването на държавното предприятие (към него ще се прехвърлят административните услуги, извършвани от МВР - бел. ред.), с което министерството щяло да развива бизнес.

През септември се разбра, че ръководството на МВР се е отказало от ключови предложения за промяна в закона. По време на обществено обсъждане председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов представи "консенсусния" вариант между мнозинството в парламента и политическото ръководство на вътрешното министерство.

След като МВР се отказа от редица свои предложения, без промяна останаха някои дълго обсъждани в общественото пространство текстове:

- запазва се обезщетението от 20 заплати при напускане на системата вместо предлаганите 12 заплати;
- платеният годишен отпуск остава в размер на 30 дни и няма да бъде намаляван с 5 дни;
- главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" запазва статута си, вместо да стане изпълнителна агенция към министерството;
- статутът си запазва и Академията на МВР;
- назначенията в системата ще стават лично от министъра, който няма да делегира това правомощие на главния секретар.

Сред първоначалните предложения на министерството, които бяха приети днес окончателно от парламента са:

- създава се отделно държавно предприятие - "Център за предоставяне на услуги", където ще се изнесат нетипичните за МВР дейности като административните услуги за изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили;
- преминаването на около 5500 щатни длъжности, от които към момента са заети 4500 от Закона за МВР към този за държавния служител от 1 януари 2017 г.;
- държавните служители в МВР ще са длъжни да поддържат и да повишават професионалната си подготовка чрез обучение, а веднъж годишно ще преминават през оценка на нивото си;
- увеличат се правомощията на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" с възможността да разследват компютърни престъпления и др.;
- дирекция "Специална куриерска служба" преминава от МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

През първия ден на приемане на законовите изменения - 21 септември, Цветан Цветанов определи коментарите на депутатите на БСП като "хубави", но били за първо четене на законопроекта. Той ги призова да се придържат към гласуване на решенията на вътрешната комисия. Припомни и гласуваните промени в Закона за МВР през 2013 г. при управлението на Пламен Орешарски, издигнат от БСП, които са преминали без дебати.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов заяви, че 90% от реформите са отпаднали. Затова по думите му заслуга имал и Цветанов с опита си на вътрешен министър, които спасил служителите на МВР от срамна позиция. Депутатите сега прикривали със смокинов лист срама от провала на политическото ръководство на МВР.

По време на обсъждането пък вчера депутатите от БСПКрасимир Янков и Атанас Мерджанов от името на парламентарната си група се обявиха против приемането на текста за създаване на държавно предприятие, където ще бъдат прехвърлени административните услуги, които изпълнява МВР - като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили. Предложението им не бе прието.

Държавно предприятие монополист

Според Янков Народното събрание няма право да въвежда норми, чрез които се създава структура, осъществяваща прикрита търговска дейност, представена като административни услуги. По думите му с предприятието министерството ще развива бизнес. Той обясни, че в продължение на два законопроекта се прокрадва идеята за създаването му. Допълни, че то щяло да се финансира по три начина - държавния бюджет, бюджета на МВР и дарения, а в закона са записани и "други източници".

Преди време вътрешният министър заяви, че основното перо, откъдето ще се финансира държавната фирма, са събираните такси за извършваните услуги.

По думите на Янков създаването на предприятието е в противоречие с българското и европейското законодателство. Нарушавала се и конституцията, според която законът създава и гарантира на всички фирми и граждани еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

"Още повече на какво основание ще се допусне едно такова държавно предприятие, създадено по Търговския закон, което много лесно може впоследствие да премине в други ръце, да събира държавни такси?", попита той. Според него държавните такси се събират от органите на съдебната власт и другите държавни органи, както и от бюджетни организации в размери, одобрени от кабинета.

"Този закон се предприема само заради това предприятие", заяви от стоя страна Мерджанов. То концентрира всичко, заяви той и реторично попита как да говорим, че няма лобистки поправки в закона. Според него е притеснителна предвидената в промените защита на предприятието, срещу което няма да може да се насочва принудително изпълнение и да се открива производство по несъстоятелност.

На практика това означава, че дори държавната фирма да работи на загуба, тя няма да бъде оставена да фалира и ще бъде поддържана с публични средства.

МВР очаква в резултат от създаването на такава държавна фирма да се спестят над 20 мн. лв., заяви преди време вътрешният министър. В началото на годината се разбра за обществена поръчка на стойност от половин милиона лева, в която бе предвидено изграждане на централизирана система за издаване на новите лични документи. По-късно тя попадна сред серията прекратени по разпореждане на премиера Бойко Борисов търгове.

В края на март пък бе обявена друга на стойност 20.6 млн. лв..Тя е за срок от 1 година и е за поддръжка на техниката, необходима за издаване на паспорти. Когато измененията влязат в сила, тези дейности ще се прехвърлят към държавното предприятие.

Според приетите днес изменения за служители на МВР ще се считат и държавните служители от Академията на МВР, дирекцията "Инспекторат" и Института по психология на МВР. Досега за такива бяха приемани само полицейски органи и органи по пожарна безопасност, както и хората, работещи по трудово правоотношение.

Депутатите разрешиха и изграждането на временни възпрепятстващи съоръжения и извън граничната ивица в максимална близост до нея. Това ще се прави, когато са налице тежки теренни и други специфични условия и/или при доказана технико-икономическа целесъобразност.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини