Скандал и искане за оставка на управляващия ВСС

Скандал и искане за оставка на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов беляза днешното заседание, което беше предсрочно прекратено.

Тонът между членовете се изостри, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изчете писмо от Министерството на правосъдието до представляващия ВСС, в което се настоява да се определят членове на съвета, които да се срещнат с мисията на европрокурорите у нас. 

Панов поясни, че с резолюция са определени Галя Георгиева, Румен Боев, Ясен Тодоров, Румен Георгиев, Васил Петров, Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова, предаде БТА.

Последва въпрос от Панов кой и по какви критерии е определил тези членове. 

На свой ред представляващият ВСС Димитър Узунов обясни, че само за един ден е трябвало да бъдат определени тези представители и затова той трябвало да ги избере по критерии, които смята за необходими. Не уточни обаче какви са те.

Калин Калпакчиев възрази остро и се обърна към Узунов с думите: 

"Вие еднолично сте определил и това е в нарушение на Вашите правомощия. Не за първи път се действа по този непрозрачен начин, Узунов не се справя с тази роля и ние трябва да вземем такова решение – той да бъде сменен". 

Юлияна Колева също реагира остро и заяви, че това е пълна изненада за голяма част от членовете на съвета. 

"По такъв въпрос се свиква извънредно заседание. Явно критериите на Димитър Узунов не съвпадат с голяма част от критериите на останалите колеги. Вие по непрозрачен и неясен начин сте определили представители на ВСС. Давате ли си сметка какво правите – виеизземвате правомощия на двете колегии в случая", попита Колева, цитирана от  "Правен свят". 

След това, самият Узунов призна тихомълком: "Така се получи." 

Последваха още примери от други членове на съвета за превишаване на властта на Узунов, както и на други техни колеги, които на своя глава изисквали най-различна информация от административни ръководители на съдилища. 

През това време обаче представляващият ВСС и други от мнозинството – Ясен Тодоров, Румен Боев, Светла Петкова, Румен Георгиев, Галя Георгиева и други, един след друг излязоха от залата. 

"Обидно е в момента, в който се поставиха въпроси за функционирането на ВСС и администрирането от страна на представляващия, да си тръгват. Виждате, че т.нар.мнозинство панически избяга от залата", коментира Калпакчиев. 

При това положение обаче се оказа, че няма кворум и заседанието беше закрито. 

В записите на разговори между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, известни като "Яневагейт" или "Двете каки", последната казваше за Димитър Узунов: "Нали знаеш, че той е човекът на Бойко в съвета". По-късно той бе избран за представляващ ВСС с извънредна точка в дневния ред.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини