РБ иска обща позиция по ултиматума на Путин за разоръжаване

Реформаторският блок призова за общонационална позиция по ултиматума на руския президент Владимир Путин за ядреното разоръжаване.

Преди дни той внесе в Думата законопроект, в който се поставят условия пред САЩ, за да се върне Русия към договора за унищожаване на обогатен плутоний - американската страна да съкрати своята "военна инфраструктура и контингента войски" в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г., да отмени всички санкции и да изплати обезщетение за понесените щети. 
Преди това Путин издаде указ за денонсиране на договора. 

"РБ изразява тревога и остро възмущение от ултиматума на Путин, който поставя под въпрос суверенни решения на българската държава и парламент като постави като условие за ядреното разоръжаване изтеглянето на НАТО от територии, които Русия определя като сфери на влияние в т.ч. България, Румъния, Балтийските държави, и поиска изтегляне на военната инфраструктура на НАТО на нива от 20 век", обяви пред журналисти в НС съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, цитиран от БТА. 

В същото време в десния алианс са възмутени от липсата на реакция на българските държавни институции - МВнР и политическите партии, срещу грубата, според тях, провокация срещу националната ни сигурност.

Кандидатът за президент на Блока Трайчо Трайков определи като скандално, че президентът на единствената европейска държава, която е окупирала територия на съседите си, си позволява да казва с какви военни защитни способности трябва да разполага България - член на НАТО. 

Патриотичният ни дълг, според него, диктувал остра реакция, поне толкова, колкото на думите на "недосъбудил се новоизбран руски депутат". 

"В случая заплахата, ултиматумът идват директно от Кремъл - страната ни да се лиши от отбранителните си способности. Искам да чуя мнението на всички, които имат претенции да управляват България, призова той конкурентите си в президентската надпревара", добави той. 

Този ултиматум, обърнаха внимание реформаторите, съвпадал с изразеното намерение на Бойко Борисов да изтегли контингента ни от Афганистан.

"Такива солови акции на нашия премиер отправят доста объркващи послания към партньорите ни в алианса, поставят под въпрос надеждността ни като лоялен член на организацията, решението трябва да бъде взето от НС", подчерта кандидатът за вицепрезидент на РБ ген. Съби Събев. 

Той беше категоричен, че операцията в Афганистан за подпомагане на местните сили за сигурност трябва да продължи и България да участва активно в нея.

Вчера, от думите на военния министър Николай Ненчев, се разбра, че засега той също не смята, че трябва контингентът ни да бъде оттеглен, но призна, че имаме сериозен проблем с бежанците от Афганистан.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини