Напрежение и протест пред Фонда за лечение на деца

Родители на болни деца излязоха на протест пред Министерство на здравеопазването с искане за оставката на ръководството на Фонда за лечение на деца.

Голяма част от присъстващите на протеста посочиха, че във фонда се бавят документите на децата им, че има подмяна на решения на Обществения съвет, а новият правилник затруднява работата на институцията, съобщиха БТА и bTV. 

Те настояват за незабавна оставка на директора на фонда проф. Владимир Пилософ и гаранции, че всички чакащи ще бъдат разгледани в нужния срок, а вече забавените ще получат решение в рамките на седмица. 

Протестиращите родители са на протест с децата си. На издигнати плакати е написано "Проф. Пилософ е на 71 год., защо не е пенсионер", "Оставка" и др. 

Една от протестиращите майки, чието дете е с диагноза Сарком на Юинг (агресивен рак на костите - бел.ред), разказа, че му е отказано лечение в чужбина с аргументация, че може да бъде извършено в България, макар че е установено, че не всичко може да се направи у нас. 

"Костваше 45 дни да получим „Не”от Фонда за лечение на деца, за които детето ми се влоши", заяви тя.

Според родители при предишното ръководство системата е работела бързо, ефективно и в срок. 

"Министерството на здравеопазването ще направи всичко възможно работата на Фонда за лечение на деца да продължи и няма да допусне с уронването на престижа на фонда да бъдат лишавани децата от лечение в чужбина, когато то не може да бъде извършено в България", каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който отиде при протестиращите. 

Той бе категоричен, че лично е ангажиран с каузата на фонда и ще следи строго за това да се спазват всички срокове за даване на становища. По думите на Шарков предстои да се въведе новост в работата на Обществения съвет, според която протоколите ще бъдат разглеждани в момента на заседанието и всякакви поправки да бъдат правени по време на заседанието. 

"Мисля, че трябва да бъде прекратена и практиката членове на Обществения съвет да напускат заседанието по всяко време и да упълномощават друг да гласува вместо тях", допълни зам.-министърът. 

Запитан защо има разлики между взети от Обществения съвет решения и нанесената информация в протоколите, Ваньо Шарков увери, че при него няма данни за такава подмяна. 

Зам.-министърът обаче каза, че към момента не се предвижда да има конкурс за нов директор на фонда, но гарантира, че предстои да се подобрява комуникацията между родителите на болните деца и фонда. 

Същевременно някои от подалите оставки от Обществения съвет на фонда се обединиха около мнението, че правилата за работа на Фонда за лечение на деца са се превърнали в ущърб на болните и семейството им. 

Красимира Величкова - представител на Българския дарителски форум, Нели Логофетова - представител на Националната асоциация на хората с диабет, Десислава Хурмузова, представител на "Спаси, дари на..." представиха данни от заседания на Обществения съвет на фонда от април до септември 2016 г., според които общо разгледаните заявления на деца са били 479, като 177 са били само с едно становище, 5 - без нито едно становище, а 30 - без оферта и стойност на лечението. 

Напусналите Обществения съвет посочват, че за 47 деца са намерили грешки в протоколите, което не допринася за взимането на най-правилното решение за лечението на децата. 

Всички данни от заседанията на фонда ще бъдат изпратени на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Румяна Бъчварова, на инспектората в Министерството на здравеопазването. 

"Целта ни е не да застанем срещу някой, а да покажем, че системата не работи и това е лошо за децата", единодушни са те. 

По думите на напусналите Обществения съвет членове, проф. Пилософ "прави каквото си иска". 

Напусналите Обществения съвет твърдят за случай на дете, което два пъти е било одобрено от съвета за лечение в чужбина, но в крайна сметка е получило отказ. 

В становище на Министерството на здравеопазването обаче се посочва, че това категорично не е вярно. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини