Интелигентен мъж, значи качество!

Екип от институт по психиатрия анализирал данни от бивши американски войници от ерата на войната във Виетнам и установил, че представилите се по-добре на тестовете за интелигентност са притежавали по-жива сперма, съобщава Би Би Си.

Изследването, поместено в списание "Интелект", идва в подкрепа на идеята, че гените на интелигентността могат да имат допълнителни биологични ефекти. Следователно, ако леки мутации намаляват интелигентността, те могат също така да увредят и други характеристики, като качеството на спермата.

Хората със здрави гени може да са благословени с биологичен "фактор здраве", който да ги прави по-жизнени, здрави и умни. По-рано учените смятаха, че факторите от начина на живот по-вероятно биха останали в основата на каквато и да е връзка интелект-здраве.

Например, по-умните хора по-малко вероятно биха пушили и по-вероятно биха тренирали, всяко от които действия е известно с влиянието си върху умствената дейност.

Изследването прави проверка на генната теория посредством две характеристики, изглеждали невероятни да са свързани - интелектът и качеството на спермата. Открита е малка, но статистически важна връзка и учените са в състояние да покажат, че тя не може да се обясни с нездрави навици като пиенето или пушенето.

Учените са анализирали 425 случая на мъже, преминали няколко тестове за интелигентност и давали за изследване от своя репродуктивен материал. Откритието е, че независимо от възраст и начин на живот, интелигентността е свързана с трите мерки за качество на спермата - количества, концентрация и способност за придвижване.
Източник: yellow.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини