10 знака, че заплатата ви е ниска

Чувството за неоцененост може да бъде един от най-обезсърчаващите аспекти на работата. Според проучване на Glassdoor.com за 2014 г. 39% от запитаните смятат, че не получават паричното възнаграждение, което реално заслужават, но повечето от тях заявяват, че е трудно да изкажат обективно мнение по въпроса.

Истината е, че компаниите пазят информацията за заплатите на отделните си служите в пълна тайна и няма как да сте сигурни колко пари получават вашите колеги. Това означава, че не можете да направите нужната съпоставка, за да предприемете необходимите действия. Ако все пак сте решили да инвестирате време и усилия в проверка дали фирмата, в която работите, оценява адекватно усилията ви, прегледайте тези 10 знака, които Business Insider подбира, че сте ниско платени.

1. Във фирмата ви има позиция сходна с вашата, но с по-високо заплащане. Ако има позиция, чиито дейности и отговорности се припокриват с вашите, а обявената заплата е по-висока от вашата, то това е сигурен знак, че трябва да се борите за увеличение. Преди да пристъпите към действие, е добре да помислите върху текущото си ниво на професионализъм, опит и резултати, за да подготвите разумна аргументация на исканията си.

2. Компанията отчита значителен ръст на приходите, но това не се отразява на вашите доходи. Ако компанията е частна, е по-трудно да се открие информация за приходите ѝ, но подобни добри новини винаги се обявяват или споделят със служителите. Така че има начин да разберете. Използвайте тази информация като довод, за да поискате по-високо заплащане.

3. Заплата ви се равнява на същата сума, която сте получавали на първата работа в живота си. Всеки от нас помни първата си работно място и фактът, че по онова време не е бил високо платен поради липсата на опит. Ако към настоящия момент все още получавате същите пари за положения от вас труд, то най-вероятно вие сте зле платен.

4. Имате по-малко отговорности и задачи спрямо колеги на същата позиция. Колегите ви са затрупани от работа, докато вие сте средно натоварени. На пръв поглед това може да ви звучи добре, но всъщност не е добър знак. Повече работа, повече пари. Проучете нещата.

5. Променят наименованието на длъжността ви, но не и заплатата ви. С новата позиция (освен ако не сте понижен по някаква причина) идват и по-големите отговорности. Това е категоричен знак, че трябва да повдигнете въпроса за преразглеждане на трудовото ви възнаграждение.

6. Всичките ви колеги получават бонуси, но не и вие. Има различни видове бонуси – на месечна база, на годишна база, но те винаги са свързани с постигнатите резултати. Ако имате добри резултатите, но не и поощрения за тях, е време да отнесете въпроса до началството. Винаги има възможност това да е просто грешка, но ако умишлено ви лишават от допълнително възнаграждение, то вие трябва да разберете каква е причината за това.

7. Постоянно си повтаряте, че сте доволни с това, което имате. Променете нагласата си, защото шефовете усещат подобни мисли. Ако вие самите се подценявате, няма как другите да ви оценят по достойнство.

8. Не получавате обратна връзка за това как се справяте с работата си. Оценката на ефективността е важен момента от професионалното развитие на всеки човек. Ако само дочувате слухове за подобни проверки, без това да се отразява на заплатата ви, то това е сигурен знак, че нещо не е наред.

9. Шефът ви избягва дискусии свързани с вашето професионално развитие в компанията. Ако прекият ви началник е твърде уклончив по въпроса за бъдещото ви развитие, то причината може да се корени във факта, че издигането във фирмената йерархия е пряко свързано с увеличение на залата ви. Проверете дали наистина е така.

10. Ако вашата интуиция ви го подсказва. Никога не пренебрегвайте шестото си чувство. Ако то ви казва, че сте зле платени и недооценени на работа, напълно възможно е да не греши.

Източник: news.expert.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини