Икономист: Има пазарен натиск за вдигане на заплатите

Очакванията са, че инфлацията ще намалее два пъти тази година, а икономиката да увеличи обема си с 1,4%, според зимна икономическа прогноза на ЕК.

Имаме много голямо подобрение на цената на газа, не се получи дефицит. Бизнесът започна да отваря предприятия. Имаме продължаващи сигнали, че енергийната криза отслабва. Остава проблемът с инфлацията и вдигането на лихвите. Щедрите компенсации е един от основните проблеми. Тази година ще започнат свръхпечалбите да се отразяват на пазара на труда. Ако не се вдигнат заплатите, фирмите ще останат без работници. Има пазарен натиск за вдигане на заплатите. Това каза икономистът Георги Ангелов за "Твоят ден".

По думите му 2,1 млрд. лева е печалбата на банките. "Колкото по-бързо приемем, че пазарната логика е да се върви към намаление на инфлацията, по-добре. Това е много важно", подчерта той.

Доц. Щерю Ножаров от БСК смята, че очакванията за по-стабилна икономика са пресилени. "ЕЦБ ще увеличава лихвата си с 75% пункта до второто тримесечие на 2024 г., което е спирачка за икономиката. Испания и Италия проблясват, но Франция и Германия ще нарастват само с до 0,4%. В нашата икономика се запазва пропорцията между инфлацията и растежа - шест пъти. 1,4% изобщо не е догонващ, а е изоставащ растеж. Очакванията са, че инфлацията ще намалее два пъти година, а икономическият растеж - три пъти", коментира той.

Според него има двегодишен спад на инвестициите. "Това ще доведе до умерена рецесия за България. Икономическият растеж през 2022 г. се дължи на две неща - увеличение на потребителските разходи заради ръст на доходите и заради увеличение на износа, базирано на подкрепата за конкурентноспособен бизнес. Компенсациите не идват от държавния бюджет, а от Фонд за енергийна сигурност", обясни Ножаров. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини