US въздушните удари по джихадистите в Либия са незаконни, твърди Москва

Американските въздушни удари по позиции на „Ислямска държава” в Либия са незаконни. Това обяви руският посланик в Либия, цитиран от Интерфакс.

Иван Молотков заяви, че  от гледна точка на принципите на правовата държава, САЩ нямат такова право. Сега в Либия е трудно да се говори за закона, отбеляза той. Запитан дали е необходимо прилагане на резолюция на Съвета на сигурност на ООН за нанасяне на удари по позиции на терористите в Либия, Молотков отговори, че предполага, че със сигурност това е необходимо.

Той заяви също, че скоро няма изглед оръжейното ембарго в Либия да бъде вдигнато.

Междувременно Вашингтон опроверга обвиненията, че въздушните удари по позиции на терористичната групировка в Либия са незаконни, тъй като се извършват без заповед на ООН

САЩ могат да използват военна сила срещу „Ислямска държава” в Либия като самоотбрана в рамките на продължаващия военен конфликт срещу групировката”, заявил пред руската агенция представител на Държавния департамент на САЩ.

Той коментира изявление на посланика на Русия в Либия Иван Молотков, според когото въздушните удари на САЩ са незаконни, без заповед на Съвета за сигурност.

По думите на представителя на Вашингтон, въздушната операция в Либия е осъществена в съответствие с американския закон от 2011 г. относно използването на военна сила. Дипломатът допълва, че въздушните удари се извършват по искане на ръководителя на правителството на националното съгласие Файез Сараджа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини