Хвърлиха варели с токсичен газ в сирийски град, близо до мястото на сваления руски вертолет

Изображение 1 от 2

    Спасителната служба, действаща в контролирани от бунтовници територия в Сирия, обяви, че хеликоптер е хвърлял варели с токсичен газ през нощта в град, намиращ се близо до мястото, където руски военен хеликоптер беше свален часове по-рано, съобщава „Ройтерс”.

    Говорител на т. нар. „Сирийската гражданска защита” е заявил пред информационната агенция, че 33-ма души, повечето жени и деца, са били засегнати от отровния газ в град Саракеб.

    Групата, която се самоопределя като неутрално звено от доброволци по издирване и спасяване на хора, публикува видео в YouTube, показващо броя на хората, изпитващи затруднения да дишат и на които се раздават кислородни маски от хора в униформи на гражданска защита.

    Служителите на „Сирийската гражданска защита”, които са отишли на мястото на нападението, заявиха, че подозират, че става въпрос за хлор, но не могат да потвърдят това.

    Бяха хвърлени варели със среден размер, съдържащи отровни газове. Сирийската гражданска защита не е в състояние да определи вида на отровния газ”, посочи говорителят.  

    Сирийското правителство и руските му съюзници засега не са коментирали казуса.

    И сирийските правителствени сили, и опозицията са отричали използването на химически оръжия по време на конфликта, започнал преди повече от 5 години. Западните сили твърдят, че сирийското правителство е било отговорно за нападения с хлор и други бойни отровни вещества. От своя страна сирийското правителство и Русия са обвинявали бунтовниците в използването на отровен газ.

    От Сирийския център за наблюдение на човешките права посочват, че варелни бомби са били хвърлени късно в понеделник, ранявайки голям брой цивилни.

    Припомняме, вчера руски военен транспортен хеликоптер Ми-8 беше свален близо до Саракеб, при което загинаха всички 5 души на борда, което е най-големият брой жертви, дадени от Русия от началото на операцията в Сирия в края на септември миналата година.

    Засега никоя групировка не е поела отговорност за свалянето на руската машина.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини