Борисов и Ципрас ще имат общи позиции пред ЕС за бежанците

Изображение 1 от 4

    България и Гърция ще изразяват общи позиции пред ЕС по нерешените проблеми на миграцията, обяви Бойко Борисов след среща с Алексис Ципрас, който е в България.

    Гръцкият премиер и неговите министри проведоха днессъвместно заседание с българското правителство в резиденция "Бояна". 

    България и Гърция са образец за конструктивно сътрудничество, за лансиране на мира и стабилността в региона, каза Ципрас. 

    "Отчитаме всички рискове пред страните ни. Двете държави действат в абсолютен синхрон в областта на отбраната и ще изразяват общи позиции пред Евросъюза по нерешените проблеми на миграцията", заяви пък Борисов, цитиран от БНР. 

    По думите му всички министри и от България, и от Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет. 

    Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, добави Борисов, цитиран от "Фокус". 

    Той призна, че в областта на миграцията има все още доста въпроси, които не са решени, затова, ако говорим в един глас, ще ни чуят по-добре. 

    "Защото двете държави са на границата на ЕС и не е честно България да не е член на Шенген, макар че Гърция винаги ни е подкрепяла за това и се надявам сега, в новите условия тази неправда да бъде решена“, коментира премиерът. 

    По думите му като държави членки на НАТО и държим стриктно да се спазват правилата за единен ЕС за взаимопомощ, а не за съюз на „две скорости“. 

    Борисов уточни, че с Гърция не насочват вниманието си към други страни, държави, които не са членки на ЕС и НАТО, но така или иначе отчитат всички рискове, които има за нас.

    Премиерът допълни, че е много щастлив от заявеното сътрудничество между двете страни в сферите на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта, енергетиката.

    Той уточни, че прз есента ще има и допълнителна среща по темата с фермерските блокади от гръцка страна по границата ни. 

    Много съм доволен, че поне в някои сфери вече имаме голям напредък. Имам уверенията на премиера Ципрас и на министрите, че още през септември ще направим двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата. В същото време по отношение на проблема, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, ще направим нашите системи за предупреждение, както и 80% от язовирите само да бъдат пълни наесен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии", каза още Бойко Борисов.

    В момента България покрива всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната, защото това е допълнителна сигурност, а и наш ангажимент към ЕС, каза още той. 

    Премиерът е обсъдил с Алексис Ципрас и съвместните енергийни проекти и изграждането на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис. 

    Източник: dir.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини