NASA тества междупланетен Интернет

Националната аерокосмическа агенция на САЩ съобщи, че е провела успешно изпитания на своята космическа мрежа Deep Space Network. За разлика от земния Интернет, който използва протокола TCP/IP, космическата мрежа е базирана на протокола DTN (Disruption-Tolerant Networking). DTN не се нуждае от постоянна връзка между възлите. Ако един от тях не може да изпрати пакет до местоназначението (например, поради слънчево изригване или екраниране от планета), данните не се изтриват, а се съхраняват, докато те не бъдат предадени на друг възел, близък до получателя.

Главното достойнство на космическата мрежа е, че тя се справя с всички прекъсвания в автоматичен режим. За сравнение, сега операторите на NASA ръчно съставят разписание на връзките, включително кога и какво да бъде предадено.
Тестовете на Deep Space Network започнаха през октомври и продължиха две седмици. В експеримента са участвали космическата сонда Epoxi и девет наземни възела, които са играли ролята на спътници, марсоходи и оперативни центрове. Международната космическа станция ще се присъедини към експеримента през лятото на 2009 г.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини