Дори при „0“ точки ти намират училище след 7-ми клас

Няма да има ученици след 7-ми клас, които въпреки че са получили 0 точки на външното оценяване, ще останат без училище. Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, който участва в пресконференция на тема „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие”.

Заместник-министър Стаматов обясни, че ако един ученик има 0 точки или ако един ученик по здравословни причини не се е явил, тогава базата за продължаване на неговото образование ще бъдат оценките от удостоверението за завършване на 7 клас.

„Това означава, че неговият резултат ще бъде далеч по-нисък от съучениците му, които имат 100 точки”, обясни Диян Стаматов. Той поясни, че промяната, която в момента се залага, е да няма ученик след 7 клас по новия закон, който да остане без училище. „Това е заложено и в самата разпоредба на промяната”, коментира още той.

Стана ясно още, че когато ученик има 0 точки, той не може да влезе в добро училище, а ще влезе в някое училище, но няма да е толкова напред в класацията, колкото са неговите съученици. Промяната е наложителна, тъй като учениците според новия закон ще завършват основното си образование след 7 клас, вместо след 8 и реално прием след 8 клас няма да има.

„Липсата на такъв прием трябва да осигури проходимост на всички ученици след 7-ми клас”, заяви Стаматов.

Относно 5-минутните междучасия заместник-министър Стаматов увери, че в момента такива има във всички големи софийски, пловдивски и варненски училища в часовете след третия час.

Те не са ползотворни, но са необходими, за да може да се осъществи учебният процес от 7.30 часа сутринта до 19.30 часа”, каза още той. Няма никаква промяна по отношение на тези междучасия, но там, където сградата позволява, междучасията могат да бъдат и много по-дълги.

Относно промяната изпитите след 7-ми клас да се провеждат през юни,вместо през май, от МОН предвиждат това да стане едва през 2019 година.

Заместник-министър Стаматов увери, че всички други промени влизат постепенно. „По отношение на организацията и оценяването много голяма част от нещата влизат още тази година, стъпаловидно други детайли от организацията и оценяването влизат до 2020 г.”, каза още той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини