”Опълченците” от ”Шипка”: Нямаме общо с ”Нощните вълци”

Националистите от Българско народно опълчение (БНО) "Шипка" отрекоха да има нещо общо с руския рокерски клуб, близък до Путин - "Нощните вълци".

Преди дни "Протестна мрежа" изпрати открито писмо до прокуратурата, ДАНС и МС, с което ги сезира за съществуването на проруска паравоенна организация у нас и за действията й. 

От "Протестна мрежа" твърдят, че през последната година организацията открито проповядва въоръжаване и мобилизиране на населението за всенародно въстание, извършва практически военни обучения, набира бойци, най-вече бивши полицаи и бивши военни. Допълва се, че протестиращите граждани срещу посещението на "Нощните вълци“  у нас наскоро са били нападнати тъкмо от членове на БНО "Шипка“. 

От "Протестна мрежа" смятат, че са налице достатъчно данни, че в България има действия на проруски паравоенни организации, които са близки до режима в Москва и са готови да се изправят включително срещу български граждани. 

Днес пред БНР Здравко Велев от БНО "Шипка" отхвърли тези твърдения
Той уточни, че техните организации са две - воински съюз "Васил Левски“ и БНО "Шипка“. Воинският съюз бил съставен изцяло от военни полицаи, които са пенсионирани и са служили в армията, а БНО "Шипка“ била гражданска организация. 

"Това са организации, които не отговарят на тези нападки и обвинения. Ние сме изключително и само българи. Нито сме финансирани от някой друг, нито между нас има чужди граждани. На доброволен труд сме. Нямаме и дарения. Имаме синхрон с българската полиция. Тя знае, че й помагаме. Ние помагаме във всеки един кризисен момент. Нашият девиз е: "Брат за брат“, добави Велев. 

Той уточни, че всички бивши военни и полицаи са се заклели пред българското знаме да спазват българските закони, да защитават териториалната цялост на родината от всички нежелани външни сили, които "навлизат най-безцеремонно и най-нагло през нашите граници".

"Ние нямаме нищо общо нито с "Нощни вълци“, нито с някакви други вълци. На нашия шаблон има нарисуван един вълк, който обаче няма абсолютно нищо общо с тези руски рокери, които преминаха през страната ни", категоричен бе Велев.

Любомир Авджийски от "Протестна мрежа" обаче отговори, че това е лъжа. Той подчерта, че в техния официален сайт пише, че проповядват мобилизация, военна подготовка на силите на опълчението за борба на българския народ за връщане обратно на цялата власт, "каквото и да значи това". 

"Обявяват всенародно въстание. Там пише: "Не разчитайте на армията и полицията да ви защитят“, а те казват, че съдействат на армията и на полицията. Не е вярно, че не се финансират и нямат дарения. На сайта им има пет сметки, чрез които призовават хората да даряват. Всичко това остава невидимо за държавата, защото българските политици явно се страхуват от Русия. Всичко, което е свързано в България с Русия не се пипа, не се говори за него, не се разследва, не се събира информация", подчерта Авджийски. 

Проверка на Дир.бг установи, че на сайта наистина са посочени сметки за дарения.

Още през април в страницата беше обявено, че Комитет за национално спасение "Васил Левски" и БНО "Шипка" започват създаване на паравоенно формирование, което набира дарения и обещава обучение в чужбина заради "задълбочаването на мигрантската криза".

Междувременно, след пътуването й до България, полицията в Хамбург заподозря бившето "лице" на ПЕГИДА Татяна Фестерлинг, която неотдавна се присъедини към гражданските патрули по границита ни, във "вербуване за чуждестранна военна мисия" и започна разследване. 

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини