На сайт и телефон Кунева приема мнения за реформата в образованието

Изображение 1 от 2

    До дни ще заработи сайт, на който ще се приемат предложения и въпроси за реформата в образованието. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Куневана среща с учители в Кубрат. На педагозите тя съобщи, че могат да дават своите мнения и на горещия телефон на МОН.

    Пред кубратските учители министър Кунева съобщи, че въпреки новите учебни програми в първи клас ще се използват старите буквари. Обсъждане във фокус групи установило, че опитните учители ще се справят, а за останалите ще се очаква подкрепа от просветните инспектори. Нов учебник по история за пети клас обаче ще има, в министерството издателствата са представени 8 проекта, вече тече оценяването им от експерти, след това ще се очаква и мнението на учителите. Може би учебникът няма да е отпечатан до 15 септември, но през септември това ще е факт - увери Кунева.

    Тя обяви, че вече са готови и 8 от 19-те държавни стандарти, които ще се въведат с новия Закон за образованието от 1 август. Четири са утвърдени: за учебния план, общообразователна подготовка, учебниците и предучилищното образование.

    Министър Кунева бе в Кубрат по покана на общинската управа и най-вече на заместник-кмета Нина Цонева, чиито ресор е образованието. Тя първа зададе въпрос към министъра за ролята на общините в образователната реформа. Имаше и питания за учебните програми в детските градини.

    Дванадесетокласничка от кубратско училище пък попита ще има ли допълнителни стимули за учениците с успехи от национални и международни състезания, освен към Наредбата за отпускане на стипендии на ученици с отлични постижения Кунева насочи девойката и към програмите „Твоят час" и „Еразъм +". Втората предлага и възможност за получаване за една година на педагогическа квалификация на висшисти от други специалности.

    Кунева успокои и представителите на Професионалната гимназия в Кубрат, че Обединените гимназии няма да отнемат техните ученици, тъй като ще предлагат само една квалификационна степен. На въпрос с оглед демографските проблеми ще остане ли броят на учениците в една паралелка 26, Меглена Кунева не отговори категорично, но призна, че това ще се дискутира, когато се обсъждат финансовите стандарти.

    Източник: http://dariknews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ив
      Иво
      1 0
      10:43, 9 юли 2016
      Отдавна обещавате да пенсионирате директори и пом.директори /много са/ в пенсионна възраст. Направете го най-сетне. Тези процедури колко години ще траят. Докараха си втора пенсия със стоене на постовете до безкрайност. Учителите само 200-300, а те с 600-700. Като вдигате заплатите на редовите учители, което трябваше отдавна да е сторено, както трябва, защо не дадете въздух и на учителите - пенсионери. Стига само със старото палто, не че те искат ново. Просто малко по-нормален живот, заради мисионерската им дейност през целия съзнателен живот. Нима само директорите и пом.директорите са важни, та само техните заплати са по-нормални. Пенсионирайте най-после старото управленско звено. Дайте път на свежа кръв. Бягат от България бе. Нима не го виждате. Не мислете само за собствените си облаги. То мисия, мисия...ама нали все пак трябва да се живее с позитивна нагласа за бъдещето на децата ни.
    Последни новини