Гърмят още афери с европарите. Преглед на националния печат - 24 октомври

БЪЛГАРИЯ-ЕС
Днешните вестници коментират темата за средствата от ЕС и разследванията за злоупотреби с тях. До 8 г. затвор заплашват бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, след като вчера Софийската градска прокуратура го привлече като обвиняем затова, че искал да облагодетелства двамата си братя, информира от първа страница "24 часа". Определена му е и мярка за неотклонение парична гаранция от 10 хил. лева.

"Прокурорски поход по следите на изгубените европари", констатира в челния си материал и "Сега". Освен обвинението срещу Веселин Георгиев, вестникът посочва, че Асен Друмев от фонд "Земеделие" отива на съд, а прокуратурата продължава и масираните обиски из цялата страна по нови разследвания за
раздадени неправомерно милиони от САПАРД. "Чрез свързани лица някои са взели 7 пъти повече пари по САПАРД", твърди пред "Сега" заместник-директорът на ДФ "Земеделие" Константин Паликарски. Доста сериозен процент, 27 на сто от бюджета на програма "САПАРД", е договорен в края на миналата година, отбелязва той. Ние работим с максимално напрежение да се изплатят колкото се може повече проекти, посочва Паликарски. Той признава, че ако
програмата не бъде удължена, има сериозен риск да загубим много пари.

"Гърмят още афери по САПАРД, европрограмите - под нов въпрос", разкрива в челния си материал "Дневник". По сигнал на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ прокуратурата разследва две нови афери общо за над 5 млн. евро по САПАРД с германска връзка, пише вестникът. Източници на вестника в
Брюксел съобщили, че одиторите на ЕК не са приели първите оценки за съответствие по две от оперативните програми, а тъй като причината е в слабото одитно звено в Министерството на финансите, под въпрос са поставени и останалите пет.

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

Продължават коментарите около смъртта на началника на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган - Ахмед Емин. "Емин е искал да е Дал, смути се ДПС", пише "24 часа".Тия дни първите в ДПС се оглеждат помежду си, за да разберат с кого Емин е влязъл в конфликт, и то такъв, че да го разреши с пистолет в
слепоочието и предупреждение, че не е предател, пише вестникът. Според изданието на първи план три са силните фигури след Доган - Емел Етем, Касим Дал и Йордан Цонев. Изданието разглежда хипотезите възможно ли е конфликт с някой от тях да е предизвикал фаталното решение на Ахмед Емин, но намира за малко вероятно да е имало някаква ревност или раздор с някой от тях.
"Да отговорят отваряна ли е касата на мъртвия и намерени ли са пари", призовава пред "24 часа" Йордан Бакалов от СДС. Защо не са отворени и други каси в централата, имало ли е скандал с бизнесмен, който е дал определена поръчка, не я получил и си е искал парите обратно, пита Бакалов.

"Д-р Джекил шетал из Сарая", коментира иронично "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Сега другарите на Ахмед Емин се опитват да го изкарат нещо по-страшно от доктор Джекил и мистър Хайд, тъй като при него направо се наблюдавало истинско разтроение на личността - един бил пред шефа, друго лице показвал пред депутатите, с трети образ се явявал на подчинените си, пише вестникът. Все си мислех, че ДПС ще се опита да
омаловажи инцидента, но не очаквах, че партийни другари могат така да маскарят паметта на покойника, отбелязва той. "Труд" прибавя нов детайл към темата с информацията, че ДПС ще поеме грижите за възпитанието и образованието на трите деца на Ахмед Емин. "Каквито и да са били мотивите му да посегне на живата си, той беше наш другар и ние няма да оставим децата и вдовицата му сами", казал лидерът на движението Ахмед Доган пред
свои приближени. "Труд" отбелязва и хипотезата на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред Би Ти Ви, че при управление на ГЕРб и изпадане на ДПС от властта движението може да прибегне до терористични действия и така да предизвика етнически сблъсък.

"Самоубийството като опит за политическо убийство", е коментарът на социолога Юрий Асланов в "Монитор". Една лична драма - тази на Ахмед Емин, стана повод за фантастични коментари, анализи и прогнози, отбелязва Асланов. Границата, която бе премината е в това, че вече не се говори, че ДПС няма право да е на власт, а че не може да има турци във властта,
посочва Асланов. Той отбелязва, че България, за разлика от някои от нейните съседки, е преживяла 19 мирни години и продължава да живее в мир благодарение тъкмо на ДПС. Нека не отиваме в изводите по-далеч, отколкото ни позволява разумът, и ако Иван Костов се спъне на улицата, или джипът на Бойко Борисов попадне в дупка на асфалта, да не започвам с версията за атентат, допълва той.

"168 часа вижда в инцидента "Брилянтна операция за смачкване на ДПС". Вестникът допуска хипотеза, че чужди служби организирали "интригата в сараите".

"Проверяват дали Емин е бил упоен", разкрива пред "Стандарт" градският прокурор Николай Кокинов. Обективните данни дотук не дават основание да се приеме изводът, че се касае за убийство, категоричен е той. Кокинов коментира и темата за отвличанията. Според него трябва да се помисли за увеличаване на наказанията, свързани с отвличания, защото случаите зачестяват. На въпрос дали е отвлечен бившият митничар Георги Георгиев-Пурата той отговаря: "Имаме такива данни".
***
"Галевите бяха предупредени за акцията", твърди пред "Монитор" Роман Василев, заместник градски прокурор на София по повод спецакцията в Дупница. Явно все има такива канали, по които изтича оперативна информация, посочва той.
***
"Предсрочен вот ли?Не сме 1996 г.!", категоричен пред "Труд" Николай Свинаров, депутат и лидер на партия БНД. Мнозинството е достатъчно здраво и силно, няма и сила за достатъчен външен натиск, смята Свинаров.Той прогнозира, че в следващия парламент ГЕРБ ще вкара 90 депутати, БСП - 80. БНД е нова партия и още не мисли за предизборни коалиции, тъй като е заета със структурното си изграждане, отбелязва Свинаров. Той обаче е категоричен, че БНД ще се стреми да влезе във властта.
***
"Царят подреди партията си", заключава "Монитор" в материал за четвъртия конгрес на НДСВ. Според изданието този форум е показал ясно, че тройната коалиция ще изкара мандата си и дори нещо повече - НДСВ е направило заявка за участие и в следващото управление.
***
"Изнасяха трупове и си мислех дали е моята Мануела", разказва преживяванията си Красимир Горсов, баща на момичето, което бе в кома след катастрофата, предизвикана от световния шампион Максим Стависки. През февруари опасността за живота й бе преодоляна и след месеците на страх се сринах, споделя той. Затова се обърнал към хазарта, като отдушник, вече се е заклел, че повече няма да се докосне до игрален автомат. В сряда
прокуратурата му повдигна обвинение за злоупотреба с доверие, припомня вестникът.

ИКОНОМИКА
"Кремиковци" с нов собственик до седмица", пише "Монитор", като цитира министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според изданието в момента "Арселор Митал" е в по-изгодна позиция за покупка на "Кремиковци" спрямо украинския бизнесмен Константин Жеваго.

"Батакът Кремиковци" е тема на коментар в "Стандарт". След като беше прехвърлен през няколко съмнителни собственици, фалиран и източен, комбинатът сега е в ръцете на съдебната система, която има опасност да го разкости окончателно, пише изданието. Според него докато вървят мудните процедури, характерни за България, от "Кремиковци" няма да остане нищо.
***
Цените на жилищата в 9 области падат, информира "Труд", като се позовава на данни на НСИ. Спад е отчетен в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Русе, Стара Загора и Шумен.
***
"Корупцията не е в бизнеса, а в политиката", заявява пред "Труд" Николай Галчев, съсобственик на строителния "Галчев холдинг". Според него финансовата криза и отзвукът й в България ще бъде по-скоро с оздравителен ефект, защото в сектора на недвижимите имоти се е създал нереален пазар и са влезли участници с недобра квалификация.
***
За "Такса от 150 лева за камион в София за влизане в широкия център на ден", информира в челния си материал "Труд". Задръстванията и мръсотията в София ще намалеят, а столичани ще си отдъхнат от тътена на тежки камиони по улиците, коментира вестникът. Той съобщава за забраната на общинския съвет камиони над 8 тона да се движат в широкия център на града, а ако преминаването им е необходимо, да се плаща такса на общината. Ограничението влиза в сила от 1 януари 2009 г.
***
"Частници поемат шофьорския изпит", съобщава "Труд" в основната си рубрика "Темата". Авиоконструкторите в страната настръхнаха веднага след като разбраха, че правителството възнамерява шофьорските изпити вече да не се извършват от държавата, а от частни фирми, пише вестникът. Досега с тази
дейност се занимаваше изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта.

ОБЩЕСТВО
"Финансирането на образованието става по уязвима формула", казва пред "Класа" проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски". Няма как да направим качествен закон за научните степени, докато не е тръгнала действителната атестация на висшите училища, смята още той.
***
"Нова средна класа не иска да кара постарому", коментира в материал за "Труд" социологът Живко Георгиев. Той регистрира появата на средна класа с достатъчно масов мащаб. Според него основното противоречие вече не е между бедни и богати, а между тази нова средна класа и елита на прехода.
***
Мартеницата изпревари мутрите в класацията на сп. Vagabond за символ на България според чужденците у нас, пише в челния си материал "Новинар". Над 25 на сто от читателите на изданието са дали своя глас за мартениците, на второ място е предложението на бившия американски посланик у нас Джон Байърли - мъгливото утро в Родопите, а на трето - мутрите.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини