Големият адронен колайдер се счупи

През миналия петък в 27-километровия тунел на ускорителя стана сериозна авария, която провокира значително изтичане на течен хелий. По предварителни данни, инцидентът е станал поради повреда в електрически контакт между два магнита. По всяка вероятност, при голяма сила на тока контактът се е разтопил, което е предизвикало механични повреди. От CERN веднага заявиха, че ремонтът ще отнеме не по-малко от няколко месеца.
Сега обаче става ясно, че за ремонт на Големия колайдер е нужно много повече време, отколкото се предполагаше. Извършването на ремонтни работи ще стане възможно едва след като температурата в сектора от почти абсолютна нула стигне стайни стойности. След ремонта температурата отново ще бъде понижена и този процес ще отнеме няколко месеца.



По този начин, като ориентир за дата на пускане на ускорителя Европейската организация за ядрени изследвания посочва пролетта на 2009 г. При това от CERN подчертават, че Големият адронен колайдер е уникален комплекс, построен с използване на най-съвременни технологии. Затова и проблеми в работата му в началните етапи са напълно вероятни.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини