Откриха най-стария камък на света

Край бреговете на залива Хъдзън в Канада учени откриха най-старите камъни на света. Според анализите те са на възраст 4,28 милиарда години, което е с 300 милиона години повече от известните на геолозите.

Съобщението за това откритие, което може да преобърне теориите за възникването на нашата планета, е публикувано в списание Science. Съгласно съвременните представи, възрастта на планетата ни е около 4,54 милиарда години.

Авторите на статията са геолози от Университетите в Квебек и Монреал, Университета Макгил и Вашингтонския институт Карнеги. Те изследват т.нар. раннокаменен пояс Нувуагитук в северен Квебек на брега на залива Хъдзън. Още през 2001 година откриват, че скалните образувания в този район са изключително стари. За по-точна датировса те използвали радиоизотопен метод – измерили количеството на радиоактивния елемент неодим-142 и самарий. Така открили, че си имат работа с най-старите камъни на света.

„Нашето откритие не само отваря врата към понататъшно изучаване на древните тайни в историята на Земята, но и получихме нова отправна точка за изследване на това кога и как се е появил животът, каква е била атмосферата и кога се е сформирал първия континент.", отбелязва водещият автор на статията Джонатан О`Нийл от Университета Макгил.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини