Китай изстрелва трети космически кораб

Китай изстрелва трети пилотиран космически кораб. Като част от мисията е предвидено първото излизане на китайски космонавт (тайконавт) в открития космос, предаде Франс прес.

Изстрелването на космическия кораб "Шънчжоу-7" е насрочено между 21,07 и 22,27 ч. местно време (между 13,07 и 14,27 ч. по Гринуич) от базата в Цзюцзюан, в северозападната част на страната, съобщи говорителят на програмата Ван Чжаояо.

Той подчерта, че главната цел на мисията е да бъде осъществено първото излизане на китайски тайконавт в открития космос.

На борда на "Шънчжоу-7" ще бъдат трима пилоти от военновъздушните сили, като космическата разходка ще направи 42-годишният Чжай Чжъган, съобщиха правителствени източници.

Тайконавтът ще излезе в открития космос утре в 16,30 ч. местно време (8,30 ч. по Гринуич), уточни командващият мисията Цуй Цзицзюн, цитиран от Асошиейтед прес.

Разходката ще продължи около 40 минути, докато корабът прелита над континентален Китай, и ще бъде предавана на живо чрез малък сателит.

Мисията, която е предвидено да продължи общо 68 часа, ще приближи Китай към целта, която си е поставил, да има в космоса малка лаборатория, а след това и станция, отбелязва Франс прес.

Зад всичко това стои амбицията страната да изпрати свой космонавт на Луната.

Китай даде начало на космическата си програма преди повече от половин век.

През октомври 2003 г. той стана третата страна в света след бившия Съветски съюз и Съединените щати, която изпрати човек в космоса с кораба "Шънчжоу-5".

Две години по-късно космическият кораб "Шънчжоу-6" осъществи петдневна мисия с двама тайконавти на борда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини