Данните от Големия адронен колайдер ще бъдат засекретени

Данните от експериментите, провеждани в Големия адронен колайдер (LHC), ще станат секретни, съобщави за РИА Новости представител на CERN, член-кореспондентът на Руската академия на науките Александр Бондарь.

Достъп до данните ще имат само участниците в експериментите. Широката общественост ще има достъп до резултатите едва след като те бъдат обработени от колектива на проекта (над 1000 души)

"В колектива учени е създаден цял комитет, който изследва изводите, направени от конкрентата група. И едва след като всички в тази общност се съгласят, че резултатът е правилен, ще бъде направена научна публикация и всичките тези данни ще бъдат общодостъпни". По думите на учения това е необходимо за да бъде изключено появяването на неправилни изводи.

Още на стадия на разработка на Големия адронен колайдер бяха изказвани опасения, че експериментите могат да предизвикат мащабна катастрофа и да доведат до разрушаването на Земята. Съдейки по всичко, ръководството на CERN е решило да се застрахова срещу спекулациите, които биха могли тепърва да възникнат на основата на данните от експериментите.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини