Междузвезден интернет

Група астрономи от Хавайския университет с ръководител Джон Лърнед, достигнаха до заключението, че информационните сигнали може да се предават чрез звездите. Учените смятат, че това може да се превърне в потенциална схема за галактически интернет за развити извънземни цивилизации, които притежават необходимата техника.

Астрономите предлагат за предаващи сигнала звезди да се използват тези от клас Цефеиди, разположени на около 60 милиона светлинни години от Земята. Те се отличават от останалите с това, че яркостта им се колебае в различни периоди. За предаване на информация учените предлагат съкращаването на някои звезди цикли. Колебанието в яркостта на звездите може да се интерпретира като : кратък цикъл – 1, дълъг цикъл – 0. Така ще се получи бинарен поток от данни.

За съкращаване на звездиня цикъл астрономите смятат да насочат високоенергиен поток от неутрино.В момента учените смятат, че намаляването на яркостта на звездите се дължи на навлизане на хелий в атмосферата им. Увеличаването на хелия води до разширяване на атмосферата и до дейонизация, което на свой ред отново увеличава яркостта на звездата.

Перспективите за прилагането на подобен интернет от високоразвитите цивилизации са мъгляви. Най-напред скоростта на предаване на данни ще бъде около 180 бита на година. Това означава, че да се изпрати и получи съобщение от 160 символа (колко един смс) ще са необходими 6 години. И второ, за да се създаде поток от неутрино с необходимата мощност ще е нужна колосална енергия – около една милионна част от енергията на всички звезди.

Джон Лърнед предлага, въпрки това да се проучат по-подробно данните от наблюдението на Цефеидите като се търсят скрити съобщения, които развитите цивилизации са оставили за нас.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини