В Антарктида откриха изгубен свят




Международна експедиция откри в Антарктида следи от изгубен свят, запазен такъв, какъвто е бил, когато е замръзнал преди 14 милиона години, предаде Асошиейтед прес, като цитира публикация в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Преди 14 милиона години в пустите сега долини на ледения континент са расли мъхове и са пълзели насекоми, твърдят учените. Там е имало тундра като в някои части на Аляска, Канада и Сибир, която е поддържала живот.

Ръководител на международния екип е геологът Адам Люис от Университета на Северна Дакота.

Учените са изследвали ледената покривка в антарктическия район, наречен "Сухи долини". Те са намерили останки от мъх на дъното на района. Мъхът е бил лиофилизиран и всички подробности на тъканите му се виждат, въпреки че растението е мъртво от 14 милиона години. При фосилите меките тъкани са заместени от минерали.

По-нататъшни изследвания са разкрили останки от миниатюрни ракообразни, малки мушици и бръмбари, както и полен от южни букови дървета и розови растения.

Съществуването на ледници с влажна основа, езера, образували се след оттеглянето на топящ се ледник, тундровата растителност и останките от насекоми подсказват, че климатът в западната планинска верига преди 14 милиона години е бил по-топъл и по-влажен, отколкото е сега, казва Люис.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини