Откриха следи от тропическа гора в...Антарктида

Антарктида днес може и да е покрита с лед, но по времето на динозаврите континентът бил дом на блатисти тропически гори.

Учени откриха най-убедителните доказателства за това в растителен материал, извлечен от дълбините на морското дъно в Западна Антарктида.

Кредата преди 145 до 66 милиона години се характиризирала с мек климат и дори Антарктида била покрита с растителност.

Според учени откритието  сочи не просто, че тропическите гори процъфтявали в близост до Южния полюс преди 90 милиона години, но и че температурите били по-високи от очакваното.  Подобни условия може да са съществували единствено, ако стойностите на въглероден диоксид  са били по-високи от първоначално смятаното, а в региона не е имало ледници.

През 2017 екипът пробил малка дупка в морското дъно близо до ледника Pine Island в Западна Антарктида. Днес мястото се намира на 2 000 км южния полюс, но преди 90 милиона години бил на едва 900 км от него.

Първите няколко метра били ледникови седименти от преди 25 000 години, следващите 25 метра пясъчни скали от преди 45 милиона години, но нито един от тези слоеве не представлявал интерес за учените.

Докато продължавали работа към тях се приближило огромно парче лед, затова учените си казали, че ще прокопаят още  само три метра.  И точно тези три метра съдържали вълнуващия материал.

Участъкът се състоял от кал, материал подобен на въглища, почва от древни гори, включително корени, спори и цветен прашец, за които се смята, че са принадлежали на иглолистни дървета и папратови растения.

Екипът открил доказателства за наличието на над 65 различни растителни вида, което разкрива, че районът около Южния полюс бил покрит с блатиста иглолистна гора, подобна на тази в северозападната част на новозеландския Южен остров.  Материалът бил датиран от преди 92-83 милиона години.

Смята се, че средната годишна температура е била 12-13 градуса по Целзий – т.е по-висока от Германия днес.

Анализ на цианобактериите разкрил, че температурата на повърхността на водата е била приятните 20С.

Компютърни модели показали, че подобни условия на Южния полюс, където през зимата е тъмно в продължение на 4 месеца, са били възможни единствено ако концентрацията на парникови газове е била значително по-висока от първоначално смятаното, а повърхността е била покрита от растителност.

Експертите са категорични, че изследването на екосистемата в Антарктида е от изключителна важност, защото подобрява разбирането ни за бъдещите климатични промени и ни кара да осъзнаем, че употребата на изкопаеми горива ще увеличи концентрациите на въглероден диоксид, до стойности като тези преди 90 милиона години до началото на следващия век.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини