Рибите говорят, и то отдавна

Нервна система, която отговаря за речта, се появила още при жабоподобните риби. Да разберат развитието и учените успяват изследвайки пеещите риби-мичман, които говорят без гласни струни и чуват без уши.

Сътрудници на Университета на Корнуол установиха, че областта в главния мозък, която отговаря за вокалните данни на рибите, се е появила при гръбначните много отдавна – преди 400 млн.години приблизително.

Много риби, а също и земноводни, прици и бозайници, пеят за да привличат самките или за да защитят територията си. Звукът, който издават се формира от нервни импулси, изпращани от главния мозък към мускулите на плавателния мехур, който започва да вибрира.

Андрю Бас от Университета на Корнуол и неговите колеги изучават нервните клетки, отвоварящи за вокалните данни на рибата-мичман. За да обозначат отделните групи невтони, използват флуоресцентни бои. С помощта на конфокална лазерна сканираща микроскопия наблюдават как в задния мозък се образуват мрежи при формирането на всеки звук. Сравнението на тези изображения при земноводни, прици, влечуги и бозайници, въпреки различната сложност на мрежите, според учените доказва общия произход на този раздел от мозъка и датира възникването му – преди 400 млн.години.

Интересна подробност, на която се натъква Бас по време на изследването, е че за слуха и гласа на рибата-мичман отговаря една и съща област на мозъка. Тя изпраща импулси, които понижават чусвтвителността на слуха по време на издаване на звук.. Така е и при прилепите, маймуните и хората, показва изследването – слухът се притъпява, когато издават звук, пище още сп. Science.

Рибата-мичман, наречена още пееща риба, се среща в Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Живее на тинесто или пясъчно дъно, понякога раита в него. Храни се с миди и ракообразни. Със своите звуци самците привличат женските към своите гнезда за хвърляне на хайвер, който оплождат, звуци издават и за да защитят жилището си.

Жабоподобните риби са древна, изчезнала група риби. В нащи дни единствен представител са латимериите, живеещи край Коморските острови. Предполага се, че именно представители на групата жабоподобни риби първи са изпълзяли на сушата, давайки начало на рода на земноводните.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини